Wednesday, September 15, 2010

Чотрић: Очекујемо судску рехабилитацију генерала Михаиловића

Поводом сутрашњег првог рочишта пред Вишим судом у Београду, по захтеву за рехабилитацију генерала Драгољуба Драже Михаиловића, Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета очекује да ће бити поништена пресуда од 15. јула 1946. године, којом је командант Равногорског покрета осуђен на смрт – изјавио је данас председник Асоцијације, народни посланик Српског покрета обнове Александар Чотрић.

Он подсећа да је захтев за рехабилитацију команданта Равногорског покрета генерала Драгољуба Драже Михаиловића поднет у децембру 2006. и верује да притисци СУБНОР-а, Друштва за истину о НОБ-у и сличних организација на суд неће имати утицаја, и да ће судско веће одлучивати искључиво на основу закона.

Захтевом, поднетим пре четири године, затражено је поништење пресуде којом је Дража Михаиловић осуђен на смрт и којом су му претходно одузета сва грађанска права. Убрзо после тога он је стрељан као државни непријатељ „број један“, а до данас није откривено где је сахрањен.

Председник Асоцијације Александар Чотрић указује да је генерал Михаиловић стрељан без правоснажне пресуде, само два дана после изречене пресуде и да његова жалба није ни разматрана, што је већ довољан разлог за судску рехабилитацију. Егзекуција је извршена тајно и нелегално, а пресуда је изречена из политичких и идеолошких разлога, после стаљинистички монтираног судског процеса, организованог по наређењу тадашњег комунистичког врха југословенске државе.

Асоцијација, која окупља неколико хиљада равногорских ветерана и поштовалаца традиција овог Покрета – према речима Александра Чотрића – очекује да Виши суд донесе исправну пресуду и рехабилитује генерала Михаиловића, јер од 26. фебруара 2009. године, располаже комплетном документацијом и историјском грађом које недвосмислено указују да генерал Драгољуб Дража Михаиловић није био ратни злочинац и сарадник окупатора, већ патриота, борац за слободу и вођа антифашистичког покрета, признатог од легитимне југословенске владе и свих Савезника у Другом светском рату.


Републичка асоцијација за неговање тековина равногорског покрета



http://www.spo.rs/action.php?objekat=Vesti&akcija=Procitaj&id=2707


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment