Tuesday, September 07, 2010

Хомен: Дража сахрањен на Ади Циганлији

Photo of entrance to Ada Ciganlija by B. Pedovich

Реп. асоц. за неговање тековина Равногорског покрета

September 7, 2010

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен каже за „Прес“ да је Србија дошла у посед првог званичног документа који говори о стрељању команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића.

- Реч је о телеграму од 17. јула 1946. који је амбасада Велике Британије упутила влади у Лондону у коме обавештава да је Дража Михаиловић стрељан тог дана. У Србији о стрељању не постоји ниједан званични документ о дану смрти Драже Михаиловића. Он је сахрањен на Ади Циганлији (логор ОЗНЕ) или у Лисичјем потоку (где су партизани масовно стрељали људе, прим. аут); највероватније на Ади - каже за „Прес“ Хомен.

Он објашњава да је поменути телеграм део документације од 150 страна коју је Србији доставила Велика Британија, а с које је претходно британска влада скинула ознаку поверљивости.

- Из уступљене документације јасно се види да је британска влада тражила да се генерал Дража не стреља. Ондашње власти то нису услишиле и као одговор на молбу Британаца послат им је само телеграм: „Генерал Дража Михаиловић стрељан је 17. јула 1946.“ - каже Хомен који очекује да из Британије стигне и „суштински документ“ који ће указати на тачно место где је погубљен Михаиловић.

С друге стране, председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета Александар Чотрић каже да „чисто сумња“ да британски документи могу да помогну у откривању где се налази Дражин гроб.

- Генерала Дражу нису убили Британци, него домаћи комунисти. Зато податке о месту где је сахрањен генерал могу пре дати ти комунисти, припадници партизанских јединица који су учесници или сведоци његовог стрељања - каже Чотрић.

Пред Вишим судом у Београду за 16. септембар заказано је прво рочиште у поступку за рехабилитацију ђенерала Михаиловића. Захтевом за рехабилитацију тражи се поништење пресуде од 15. јула 1946. којом је генерал Михаиловић, после монтираног суђења пред партизанским судом, осуђен на смрт.


http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=232&Itemid=1


*****

If you would like to get in touch with  me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment