Friday, September 17, 2010

Срећковић: Ускоро рехабилитација генерала Михаиловића / CPO / September 16, 2010

Srdjan Sreckovic
потпредседник Српског покрета обнове
 и министар за дијаспору


Поводом данашњег рочишта у поступку за рехабилитацију пред Вишим судом у Београду, потпредседник Српског покрета обнове и министар за дијаспору Срђан Срећковић изјавио је данас да очекује да ће правосудни органи брзо донети одлуку о судској рехабилитацији генерала Драгољуба Драже Михаиловића, министра војног и команданта Југословенске војске у отаџбини за време Другог светског рата.

„Данашња демократска Србија коначно има снаге да се суочи са прошлошћу и има велику историјску и моралну обавезу према човеку коме је читав свет одао признање, укључујући председника Сједињених Америчких Држава Харија Трумана и председника Француске Шарла де Гола који су га одликовали највишим војним одликовањима за допринос победи над фашизмом. Генерал Михаиловић и његова војска одавно су рехабилитовани у нашем народу. али то званично мора да учини и држава Србија јер то дугује стотинама хиљада људи који су се предвођени Михаиловићем борили за слободу и демократију“ - нагласио је Срећковић.

„Пресуда о рехабилитацији генерала Михаиловића значиће да Србија полако ставља тачку на прошлост и приводи крају процес исправљања историјских неправди чиме се симболично завршава и грађански рат који је оставио дубоке последице на нашу државу и нацију.“ - истакао је Срећковић.

Срећковић је рекао да је генерал Михаиловић стрељан 17. јула 1946. године без правоснажне пресуде, само два дана после изречене првостепене пресуде и да његова жалба није ни разматрана, што је већ довољан разлог за поништавање пресуде и судску рехабилитацију. Егзекуција је извршена тајно и нелегално, а пресуда је изречена из политичких и идеолошких разлога, после монтираног судског процеса, организованог по наређењу тадашњег комунистичког врха југословенске државе.

Потпредседник Српског покрета обнове Срђан Срећковић подсетио је да је на предлог СПО још 2004. године усвојен Закон о изједначавању права припадника партизанског и равногорског покрета, а да ће до краја ове и наредне године бити откривене и обележене тајне масовне гробнице настале од 1944. до 1946. године у којима су окончале десетине хиљада људи страдалих од револуционарних власти. Очекује се и да се коначно реши вишедеценијска мистерија и пронађу и достојно сахране посмртни остаци генерала Михаиловића.




http://www.spo.org.rs/action.php?objekat=Vesti&akcija=Procitaj&id=2709


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment