Thursday, September 16, 2010

U Višem sudu u Beogradu postupak za rehabilitaciju: Zahtev za ukidanje presude generalu Draži Mihailoviću

BLIC Online
September 16, 2010


T. N. Đaković
16. 09. 2010. - 00:02h


Ročište u postupku za rehabilitaciju komandanta Kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba - Draže Mihailovića trebalo bi da se održi danas pred Višim sudom u Beogradu.

General Mihailović streljan 17. jula 1946. posle montiranog sudskog procesaZahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Draža Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu prethodno oduzeta sva građanska prava. Zahtev za rehabilitaciju podneli su 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, a potom tri godine kasnije i Srpska liberalna stranka, sa akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i profesor međunarodnog prava Smilja Avramov.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine kao državni neprijatelj "broj jedan" i do danas nije objavljeno gde je i kada sahranjen.

Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta očekuje da će biti poništena presuda kojom je komandant Ravnogorskog pokreta general Dragoljub - Draža Mihailović osuđen na smrt, izjavio je juče predsednik Asocijacije Aleksandar Čotrić. On je izrazio uverenje da "pritisci Subnora, Društva za istinu o Narodnooslobodilačkoj borbi i sličnih organizacija neće uticati na sud".

Čotrić smatra da je za sudsku rehabilitaciju dovoljno da sudije uzmu u obzir da je streljan bez pravosnažne presude, kao i da je egzekucija izvršena iz političkih i ideoloških razloga, posle staljinistički montiranog sudskog procesa, organizovanog po naređenju tadašnjeg komunističkog vrha države.

Čotrić kaže da je sudu predata dokumentacija koja potvrđuje da general Mihailović nije bio ratni zločinac i saradnik okupatora, već patriota, borac za slobodu i vođa antifašističkog pokreta, priznatog od legitimne jugoslovenske vlade i svih saveznika u Drugom svetskom ratu.

Aleksandar Nedić iz SLS kaže da je rehabilitacija važna kako zbog samog Mihailovića tako i zbog stotina hiljada članova njegovog pokreta i njihovih porodica koji su posle Drugog svetskog rata osuđeni samo zato što nisu hteli da pogaze zakletvu datu kralju Petru.

- Ako se ne prihvati rehabilitacija Draže Mihailovića kao antifašiste nego zbog pravne greške i dalje će se na sve pripadnike Mihailovićevog pokreta gledati kao na narodne neprijatelje, što oni nisu bili. SLS je spreman, ako je potrebno, da ide na međunarodni sud u Strazburu - kaže Nedić.

On naglašava da je zahtev za rehabilitaciju Mihailovića potpuno apolitičan i da je SLS ponosan što je jedna partizanka Smilja Avramov stavila svoj potpis.






http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/207360/Zahtev-za-ukidanje-presude-generalu-Drazi-Mihailovicu


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment