Monday, March 19, 2012

Због чега хрватски политичари причају своја тумачења историје, јасно је.


*****

СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
УЗУН МИРКОВА 3а
11 000 БЕОГРАД
ТЕЛ: 062 120 90 36
меил:
sls_seobe@hotmail.com



Због чега хрватски политичари причају своја тумачења историје, јасно је. Обраћају се свом бирачком телу ударајући на националну жицу. Није јасно због чега такве исполитизиране изјаве преносе медији у Србији.

Јер, политичари не морају све да знају али морају да имају некога ко то зна и кога ће питати шта су чињенице и шта је истина.

За историјску наоуку није никаква тајна да је на подручју данашње Републике Хрватске од стране припадника Југословенске војске у отаџбини („четника“) страдало 2905лица (има и других података а процене се крећу од 1723 до 3750 лица). Од њих65% отпада на Хрвате (мање него што је било њихово учешће у становништву од 73%).Дакле укупни губици Хрвата, војника у свим војним формаци и цивила страдалих од стране „четника“ износе око 1900 лица. Када су цивилне жртве у питању подаци су још јаснији: усташе су побиле 49% Хрвата, Немци 35,1%, Италијани 12,9%.. а припадници ЈВуО 1,7%. Превише, јер и једна недужна жртва је ненадокнадив губитак и злочинци морају бити именовани и кажњени. Али нека се Хрвати прво дистанцирају од усташа, од Немаца и Италијана па ће лако изаћи на крај и са одговорношћу Југословенске војске у отаџбини.

Генерал Михаиловић је осуђен на „монтираном“ процесу и на основу исфабрикованих доказа а и данас се у медијима појављује фалсификована „Инструкција“ од 20.децембра1941.године као крунски доказ генералове кривице.

За нас поштоваоце његовогдела, рехабилитација генерала Михаиловића није крај већ почетак. Почетак једног новог, неострашћеног, објективног и научног приступа историји који ће омогућити да се наново преиспита место сваког појединца и покрета у историји Другог светског рата. Због тога пустимо судове да раде свој посао а историчаре да на основу нових истраживања донесу своје закључке који неће бити у функцији подгревања националних страсти већ проналажења путева за напредак целог друштва.



У Београду
18.3.2012
Српски либерални савет
March 18, 2012



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment