Thursday, March 29, 2012

"I MRTAV GENERAL MIHAILOVIĆ NA BRANIKU OTAČESTVA SVOG" / Prof. Predrag Ostojic March 29, 2012


*****

Neverovatno, ali istinito! General Mihailović i 2012. godine, kao što je to činio od aprila 1941. godine ne priznavši kapitulaciju vojske Kraljevine Jugoslavije, organizujući otpor protiv okupatora, stoji na braniku Otačestva svog.

Napadi na mrtvog generala, koje ovih dana prenose mediji, dolaze, između ostalih i od onih, koji bi ponajmanje imali pravo da to čine, jer su u njihovim državama već poodavno rehabilitovani oni koji su pucali i ubijali Srbe 1941-1945, koji su u logorima, poput Jasenovca i stratištima poput Jadovna pokušali da zatru trag postojanja jedne nacije na prostorima, pod njemačkim patronatom osnovane, NDH.

Bilo bi zalud pitati ministarku spoljnih i europskih poslova Hrvatske Vesnu Pusić, predsednika Hrvatske Iva Josipovića ili gospodina Jelka Kacina, specijalnog izaslanika Parlamenta Evrope za Balkan, koji ovih dana upućuju kritike na račun procesa o rehabilitaciji generala Mihailovića, koji se vodi pred višim sudom u Beogradu:

1. Kako to da su za generalom Mihailovićem u toku Drugog svetskog rata Nemci raspisali poternicu i ponudili 100.000 rajhsmaraka za njegovu glavu, ako je on njihov saradnik?

2. Kako to da general Šarl de Gol, vođa francuskog pokreta otpora i predsednik Republike Francuske 2. februara 1943. dodeli generalu Mihailoviću Ratni krst, pročitavši pri tom pohvalnu naredbu u kojoj se kaže:

„Armijski general Dragoljub Draža Mihailović (Dragoljub Draza Mihailovic), legendarni junak, simbol najčistijeg rodoljublja i najviših jugoslovenskih vojničkih vrlina, nije prestao voditi borbu na okupiranom nacionalnom tlu. Uz pomoć rodoljuba, on bez sustajanja ne da mira okupatorskoj vojsci, tako pripremajući onaj konačan juriš koji će dovesti do oslobođenja njegove otadžbine i celog sveta, rame uz rame s onima koji nikad nisu smatrali da se jedna velika zemlja može da pokori surovom zavojevaču.“ ?

Ratni Krst

3. Kako to da američki predsednik Hari Truman dodeli savezničkom neprijatelju, najveće američko odlikovanje Legion of Merit uz koje stoji obrazloženje:

„General Dragoljub Mihailović (Dragoljub Draza Mihailovic) istakao se kao glavni zapovednik Jugoslovenskih oružanih snaga i posle kao Ministar vojni, organizujući i vodeći snage otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju, od decembra 1941. do decembra 1944. Zahvaljujući neustrašivim naporima njegovih trupa, mnogi američki avijatičari bili su spaseni i bezbedno vraćeni na savezničku stranu. General Mihailović i njegove snage, uprkos nedovoljnom snabdevanju, i boreći se pod izuzetnim teškoćama, materijalno su doprineli savezničkoj vojsci i bili učesnici u izvojevanju konačne savezničke pobede.“ ?

Legion of Merit

4. Kako to da se general Mihailović, zvanično Ministar vojni u tri vlade Kraljevine Jugoslavije (1942.-1944.) , koja je stolovala u Londonu i Kairu može smatrati izdajnikom, kada je ta Vlada kao član antihitlerovske koalicije, priznata od strane Svaeznika sve vreme rata?

5. Kako to da se u Vrhovnoj komandi JvuO, generala Mihailovića i podređenim mu štabovima, sve vreme rata od septembra 1941. godine nalaze saveznički oficirii, ako on i JVuO sarađuju sa okupatorom?

6. Zašto tih misija nema kod Pavelića?

Da li uopšte, ima smisla ovim ljudima, dalje postavljati bilo kakvo pitanja, ne upuštajući se u priče o zloglasnoj nacističkoj tvorevini NDH, njenom vođi Antu Paveliću, kome uzgred budi rečeno nikada, pa ni u odsustvu nije suđeno od strane režima Titove Jugoslavije.

Dame i gospoda političari, «susjedi», vaš je cilj jasan : Ne dozvoliti rehabilitaciju prvog gerilca Evrope, jer bi time bila ogoljena politika reciprociteta forsirana u Titovoj Jugoslaviji, gde je znak jednakosti stavljan između Mihailovića i Pavelića, Vladike Nikolaja i  Alojza Stepinca, Dragiše Vasića i Mila Budaka, kako bi bio prikriven kontinuitet NDH  «vjekovne» težnje Hrvata i njihove «demokracije» oličene i  u onoj odluci Sabora Hrvatske 1993. da rehabilituje  pripadnike "hrvatske domovinske vojske" od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. i da "od tada sve ustaše i domobrani primaju ratne penzije i invalidnine."

Proročke reči generala Mihailovića da «ovo suđenje dovoljno govori da srpskom narodu predstoji još jedno veliko stradanje», izrečeno u završnoj reči, na montiranom sudskom procesu održanom u Beogradu  od 10 juna do 15 jula 1946., time su, na žalost,  dobile potvrdu.

Ovaj kratak osvrt na poslednji juriš na generala Mihailovića, kojem su se priključili političari iz Regiona, završili bi izvodom iz saopštenja jedne političke stranke, koje je preneto u dnevnom listu Blic,  «da u Beogradu sudije, a ne političari i ulica, na osnovu istorijskih činjenica odlučuju da li je Mihailović osuđen na smrt i pogubljen na montiranom političkom procesu, a da se suđenje odvija po (u skladu sa) savremenim evropskim standardima."

I još bi dodali i reči umnog Vladike Rada:

«Pokolenja djela sude, šta je čije daju svakom!»


Prof.  Predrag Ostojic
www.savremenaistorija.com
Beograd, 29.mart 2012.


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment