Friday, March 16, 2012

Hrvati protiv rehabilitacije Draže / "B92" Tanjug March 15, 2012

B92
Tanjug
Društvo
četvrtak 15.03.2012
March 15, 2012

Zagreb -- Vlasti dalmatinskog mesta Vrgorac traže od hrvatskih vlasti da zaustave rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića zbog četničkih zločina počinjenih na tom području.
 
 
Vrgoračke vlasti uputile su otvoreno pismo Vladi Hrvatske u kojem pozivaju hrvatske vlasti da jasno definišu svoj stav prema Srbiji po pitanju najnovijih najava dela srpske vlade i medija o rehabilitaciji komandanta nekadašnje Jugoslovenske vojske u otadžbini, a prenosi hrvatski "Tportal".
 
Pismo sa opisom četničkih zločina u širem području Vrgorca biće poslato na adrese svih važnijih institucija u Srbiji, ali i Evropskom parlamentu od koga će zatražiti, kako se navodi, sankcije prema Srbiji.
 
U pismu se podseća da su četničke jedinice iz istočne Hercegovine krajem avgusta 1942. godine za nekoliko dana poklale 270 stanovnika sela Dubrava, Vlaka, Kozica, Dragljane i Rašćane. Masakr u Zabiokovlju bio je jedna od tačaka optužnice protiv Mihailovića na suđenju u Beogradu 1946. godine, a jedan od preživelih je svedočio na tom procesu.
 
Žrtvama zločina koji se dogodio u ovom delu Dalmacije je podinut spomenik u Rašćanima 29. avgusta 2010. godine.
 
"Zbog toga se od predsednika Josipovića i premijera Milanovića traži odlučnu reakciju kako bi se zaustavila rehabilitacija zla koje je zauvek zatvorilo vrata brojnih domova u vrgoračkom kraju, ali i širom Hrvatske", navodi se u pismu.
 
O zahtevima za obustavljanje rehabilitacije Mihailovića u Srbiji oglasio se i vrgorački gradonačelnik Borislav Matković.
 
"Tražim od državnog vrha, predsednika (Ive) Josipovića i premijera (Zorana) Milanovića odlučnu reakciju kako bi se zaustavila rehabilitacija zla koje je zauvek zatvorilo vrata brojnih domova u vrgoračkom kraju, ali i širom Hrvatske", rekao je Matković.
 
On je naveo da je "svaki pokušaj rehabilitacije ratnog zločinca Draže Mihajlovića i četničkog pokreta poraz je ideje čovečnosti, pravde i demokratskih tekovina čovečanstva".
 
"Ne zabrinjava me previše što je to civilizacijski korak unazad za zvaničnu Srbiju jer o imidžu svoje zemlje neka oni sami brinu, više me zabrinjava integritet žrtava koji se rehabilitacijom jednog fašističkog pokreta besramno gazi", Matković.
 
U Hrvatskoj je na najave o rehabilitaciji Draže Mihajlovića za sada reagovao samo Hrvatski helsinški odbor i njegov predsednik Ivan Zvonimir Čičak, koji se zalažu i za istragu navodnih komunističkih zločina posle rata i suprotstavljaju pokušajima da hrvatski Sabor više ne bude pokrovitelj komemoracije kvislinzima kod Blajburga u Austriji koja se pretvorila u veličanje ustaškog režima.
 
Beogradski mediji javili su da bi general Dragoljub Draža Mihailović trebalo da bude rehabilitovan u postupku koji je zakazan za 23. mart u Višem sudu u Beogradu.
 
 

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=03&dd=15&nav_category=12&nav_id=591350
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment