Tuesday, March 13, 2012

Rehabilitacija [generala Draže Mihailovića] za nacionalno pomirenje / "Press Online" March 13, 2012

Press Online
V. Nedeljković
BEOGRAD
13. 03. 2012

Konačno - Rešenje slučaja Dragoljuba Mihailovića 23. marta u Višem sudu u Beogradu

Rehabilitacijom generala Draže Mihailovića biće otvoren put ka konačnom nacionalnom pomirenju Srba i brisanju višedecenijske podele na četnike i partizane, smatraju sagovornici Pressa

General Draža Mihailović
1943

Veliki deo srpske javnosti sa odobravanjem je dočekao vest da bi general Draža Mihailović mogao biti rehabilitovan na sledećem ročištu pred Višim sudom u Beogradu, koje je zakazano za 23. mart. Rehabilitacija Mihailovića, koji je streljan 17. jula 1946. nakon što ga je vojni sud proglasio krivim za izdaju i ratne zločine, bila je juče tema broj jedan i među srpskim političarima.

Danica Drašković kaže za Press da bi rehabilitacija generala Mihailovića bila zakasnela rehabilitacija Srbije i njenog naroda koji nikada nije bio deo fašističke vojske.

- General Mihailović se mora rehabilitovati milom ili silom, jer to želi većina građana Srbije. To će doneti mir i pravdu u ovu izmučenu zemlju - ističe Danica Drašković.

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, kaže da će rehabilitacija Mihailovića biti korak ka konačnom nacionalnom pomirenju među Srbima.

- Dobro je da do toga dođe, da se Srbija izmiri i da se vidi kako su se ovde ljudi olako ubijali. To će biti priznanje i za moju porodicu jer su dvojica mojih stričeva bila u pratnji generala Mihailovića i obojica su poginula pred njegovo hapšenje - ističe Ilić.

On kaže da su mnogi profitirali na srpskim podelama na četnike i partizane i da je došlo vreme da one postanu deo istorije.

U redakciju Pressa juče je stiglo saopštenje Višeg suda u Beogradu u kojem se, između ostalog, kaže:

- U postupku rehabilitacije generala Dragoljuba Mihailovića, koji se vodi pred ovim sudom, sudsko veće nije donelo odluku. Naime, pred Višim sudom u toku je postupak rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića. Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 23. mart 2012. godine, kada bi trebalo da bude nastavljeno saslušanje svedoka Slobodana Markovića.

V. Nedeljković




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment