Sunday, March 11, 2012

Press saznaje: Rehabilitacija Draže Mihailovića 23. marta 2012 / "Press Online" March 12, 2012

Press Online
Violeta Nedeljković
BEOGRAD12. 03. 2012
March 12, 2012

KRAJ NEPRAVDE DUGE 66 GODINA

Put ka životu: Njegova rehabilitacija ima mnogostruka značenja. Posle rehabilitacije kneza Pavla, ova đeneralova znači da je Srbija izabrala put ka istini, put ka životu, kaže istoričar Miodrag Janković.

General Mihailovich
Belgrade, Serbia 1946

General Dragoljub Draža Mihailović biće konačno rehabilitovan u postupku koji je zakazan za 23. mart u 10 časova u Višem sudu u Beogradu, saznaje Press.

Nakon rehabilitacije generala Jugoslovenske vojske u otadžbini Draže Mihailovića, koji je streljan 17. jula 1946. jer ga je vojni sud proglasio krivim za izdaju i ratne zločine, u Srbiji više ništa neće biti isto, slažu se sagovornici Pressa.

Istoričar Miodrag Janković kaže za Press da rehabilitacija Mihailovića ima ogroman značaj za srpski narod i da pokazuje da je Srbija izabrala put ka istini.

Tragična ličnost

- Junak bez groba, najtragičnija ličnost novije srpske istorije, đeneral Dragoljub Mihailović predstavlja i oličenje naše srpske nesreće. Njegova rehabilitacija ima mnogostruka značenja. Posle rehabilitacije kneza Pavla, ova đeneralova znači da je Srbija izabrala put ka istini, put ka životu. Nošen najplemenitijom ljubavlju za Srbiju, đeneral je sebe prineo na oltar otadžbine. I kao što su Srbiju izdali tobožnji saveznici i jugoslovenska vlada izbegla u London, tako su i njega izdale te političke primadone, da bi ga napokon izdao i njegov kralj, pozvavši ga da se priključi Josipu Brozu. Osuđen je u političkom procesu, pravoj lakrdiji sudstva, ubijen i posle godinama satanizovan, između ostalog izjednačavan sa Pavelićem! Sudili su mu i preko njega sudili srpskom narodu, tome malome nacionu koji još uvek rađa svetitelje. Grob junaka je u srcu živih, tako će sad đeneral biti u našim srcima, gde nema laži, izdaje, sramote...

Istoričar i književnik Predrag Ostojić kaže za Press da će rehabilitacijom Draže Mihailovića biti ispravljena velika istorijska i ljudska nepravda.

- Dražina rehabilitacija trebalo je da usledi mnogo ranije. General Mihailović je za ceo svet bio simbol otpora protiv okupatora. Ono što su komunisti uradili nastojeći da ga prikažu u sasvim drugačijem svetlu nije moglo da poništi njegovo delo koje je srpski narod nosio u srcima. Dan kada Draža Mihailović bude rehabilitovan biće dan kada se Srbija konačno vratila svojim korenima. Takođe, taj dan će predstavljati značajan korak ka pomirenju među Srbima - smatra Ostojić.

Istoričar Jovan Pejin smatra da je rehabilitacija Draže Mihailovića posle priznanja statusa boraca Jugoslovenske vojske u otadžbini još jedan značajan korak ka novoj državnoj politici Srbije.

Srpska državna ideja

- To znači da političke partije treba da promene programe i usklade ih sa dugo odbacivanom i jugoslovenstvom potiskivanom srpskom državnom idejom. Da održe mini kongrese i donesu mere radi odbacivanja nametnutih kroatokomunističkih rešenja jer je to važno za opstanak srpskog naroda u celini, a ne samo u Srbiji. Takođe, rehabilitacija Draže Mihajlovića znači preuzimanje koraka da se podele koje nam je nametnuo taj isti kroatokomunistički vrh i koje još postoje konačno ponište - ističe Pejin.

Mada se tačan broj žrtava političkog i ideološkog progona za vreme i posle Drugog svetskog rata još utvrđuje, u srpskim sudovima trenutno ima oko 1.000 zahteva za rehabilitaciju. Većinu su potpisali naslednici. Ipak, ima i onih postupaka u kojima sudije pažljivo mere svaku reč zbog uloga koje su znamenite ličnosti čija se rehabilitacija traži imale na našoj istorijskoj sceni.

Istoričar Veljko Đurić Mišina kaže da je o Draži Mihailoviću za proteklih 66 godina napisano dovoljno naučnoistraživačkih radova na srpskom, nemačkom i engleskom jeziku.

- Za onog ko je pročitao makar deo ti radova nema velikih tajni o Mihailovićevoj biografiji. Doduše, ima još nekoliko događaja koji su nedovoljno razrešeni odnosno rekonstruisani, kao što su uloga Britanaca u njegovom hapšenju i gde mu je grob. Svoju tragiku i sudbinu pokreta Mihailović je objasnio pri kraju odbrane na suđenju rečima da se nije snašao u svetskom vrtlogu u kome su posebno mesto imale obaveštajne igre oko njega. Mihailović je, gledajući sa istorijske distance, tragični gubitnik koji se nije snašao u teškim vremenima. A mi Srbi volimo gubitnike i tragičare - smatra naš sagovornik.

Vuk: Rehabilitacija istorijske istine

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković kaže za Press da bi rehabilitacija generala Draže Mihailovića značila rehabilitaciju istorijske istine:

- A istorijska istina glasi - da Srbija u Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini nije imala saradnika okupatora, već prvog antifašističkog gerilca u Evropi.


Rehabilitovani:

- Knez Pavle
- Dragiša Cvetković
- Slobodan Jovanović
- Momčilo Ninčić
- Žanka Stokić
- Borislav Pekić
- Dragoslav Mihailović


Još čekaju rehabilitaciju:

- General Draža Mihailović
- Milan Nedić
- Milan Antić
- Milovan Đilas



Violeta Nedeljković


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/208431/Press+saznaje:+Rehabilitacija+Dra%C5%BEe+Mihailovi%C4%87a+23.+marta.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment