Thursday, March 01, 2012

Не постоји траг да је краљ Петар Други абдицирао / "Политика" March 1, 2012

Политика
Бојан Билбија
Oбјављено: 01.03.2012.

Душан Бабац: Постоји писмо честитка британског краља Џорџа Шестог краљу Петру Другом, у којем га он ословљава: Господине , мој брате и драги рођаче, Ваше величанство”


Краљица Александра и краљ Петар Други Карађорђевић

На данашњој прес конференцији у београдском Медија центру биће представљена два документа који разјашњавају дугогодишњу мистификацију око абдикације краља Петра Другог, што се наводно десило почетком 1945. године, услед чега је проглашена југословенска република 29. новембра 1945. године. Како сазнајемо од Душана Бабца, члана Крунског већа у којем се налазе још и синови престолонаследника Александра Карађорђевића, принц наследник Петар и принчеви Филип и Александар, оба документа су из 1945, један од 27. априла, а други од 8. јуна.

– Суштина оба документа је да се из њих види, почев од начина ословљавања, преко њихове садржине, да онај коме су упућени, односно краљ Петар Други, нема статус обичног грађанина, већ монарха. Једно је документ, из априла, о формирању комисије која треба да направи протокол о рођењу детета Његовог величанства краља, што се десило 17. јула 1945. године. А друго извештај, из јуна, краљевог намесништва упућен Његовом величанству о спољним и унутрашњим приликама у земљи – објашњава за „Политику” Бабац, који је и директор Фонда Краљевски двор.

Постоји и трећи документ, који „Политика” ексклузивно објављује, односно писмо честитка британског краља Џорџа Шестог краљу Петру Другом, у којем га он ословљава: „Господине, мој брате и драги рођаче, Ваше величанство”, а затим му честита рођење престолонаследника Александра.


– Ако су прва два документа о којима сам говорио игром случаја стигла из Америке, ово писмо краља Џорџа Шестог је годинама, урамљено, стајало у канцеларији престолонаследника Александра у Лондону, где се и данас налази. За ову прилику, пошто се много говори о томе да је краљ Петар Други наводно абдицирао, ово писмо извађено је из рама и скенирано, па сте ви у могућности да га данас објавите – открива Бабац.

Апсолутно не постоји никакав траг, никакав податак да је краљ Петар Други икада абдицирао, додаје наш саговорник.

– У то време, 1945. и 1946, тадашњи Брозов режим апсолутно није експлоатисао тезу да је краљ абдицирао, јер је било веома лако доказати да је неистинита. Био је то један апсолутно надреалан тренутак, када су чак и краљевски намесници на свом печату имали звезду петокраку. Могуће је, стога, да су имали двоструку агенду, па их је краљ Петар и опозвао, односно укинуо је намесништво 9. августа 1945, када је штета већ била учињена. Апсолутно одговорно тврдим, да не постоји ниједан званичан документ у којем би краљ Петар Други признао своју абдикацију. А о томе најбоље сведочи и ово писмо краља Џорџа Шестог, у којем га 21. фебруара 1946. назива „Ваше величанство и краљ Југославије” – закључује Душан Бабац, додајући да су краљ Џорџ Шести и његова ћерка, принцеза Елизабета, данашња британска краљица Елизабета Друга, били кумови на крштењу престолонаследника Александра у Вестминстерској опатији.





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment