Monday, March 12, 2012

Čiča na sudskoj tabli 30 dana (đeneral Dragoljub Mihailović) / "Novosti" March 12, 2012

Vecernje Novosti
E. R.
12. mart 2012. 20:59

Nastavlja se proces rehabilitacije đenerala Dragoljuba Mihailovića. Za 23. mart zakazano ročište, oglas kojim se pozivaju oni koji nešto znaju o Čiči već plaćen 4.000 dinara



PRVI osnovni sud u Beogradu, gde se vodi postupak za utvrđivanje smrti komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića, objaviće uskoro oglas u "Službenom glasniku" u kome će pozvati sve one koji znaju nešto o Čiči da se jave Sudu u roku od 30 dana. Isti oglas biće objavljen i na oglasnoj tabli Suda, kao i u mestu za koje se utvrdi da je bilo poslednje Mihailovićevo prebivalište.

Prema rečima adokata Zorana Živanovića, zastupnika građana i udruženja koji traže da se Mihailoviću vrate čast i ugled, Sud bi uskoro morao da kontaktira s Centrom za socijalni rad koji bi trebalo da bude postavljen za Čičinog staratelja.

- Centar nekada ima informacije i mogućnosti da dobije razne podatke i obaveštenja o sudbini ljudi koji su nestali. U ovoj situaciji teško da mogu nešto da pruže, ali zakon propisuje da moraju da učestvuju u ovom postupku - objašnjava Živanović.

U međuvremenu, Živanović je Sudu dostavio presudu protiv Draže Mihailovića, kao i tekst koji su objavile jedne dnevne novine da je izvršena smrtna kazna nad njim. Pored toga, još na početku, uplaćeno je i 4.000 dinara za objavljivanje oglasa.

Istovremeno sa ovim, vanparničnim postupkom, u Višem sudu u Beogradu nastavlja da teče glavni proces za Mihailovićevu rehabilitaciju. Za 23. mart zakazano je naredno ročište na kome bi trebalo da nastavi svedočočenje predsednik Državne komisije za utvrđivanje činjenica o smrti Dragoljuba Draže Mihailovića Slobodan Marković.

- U toku ovog postupka Sud će potom saslušati i druge predložene svedoke, kao i razmotriti ostale dokaze koji su u međuvremenu dostavljeni - kažu u Sudu, demantujući da će Mihailović biti rehabilitovan na tom ročištu, kao što su objavili pojedini mediji.


NIKO NEMA DRAŽINU UMRLICU

Sud je, inače, inicirao postupak za utvrđivanje smrti Draže Mihailovića zato što je tokom postupka zatražio od svih relevantnih institucija i arhiva da dostave Mihailovićevu umrlicu kao zvaničnu potvrdu o smrti. Pošto je niko nije imao, morao je da se pokrene poseban sudski postupak.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html%3a370356-Cica-na-sudskoj-tabli-30-dana


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment