Monday, March 19, 2012

Draža Mihailović - "Završnu reč daće drugi kada ni mene ni vas ne bude bilo" / Press Online March 19, 2012

19. 03. 2012
PRESS
Od danas Feljton Pressa - Zašto Draža Mihailović nije kriv (1)

Posle najnovijih optužbi predsednika Hrvatske Ive Josipovića na račun Draže Mihailovića, čija je rehabilitacija najavljena za 23. mart, redakciju Pressa pozvao je Vuk Drašković i ponudio da u nekoliko nastavaka ekskluzivno objavimo izvode iz njegove knjige „Noć đenerala", koja, kako kaže, „najbolje potvrđuje nevinost četničkog komandanta".


"Želeo je da licem bude okrenut publici"

Draža Mihailović

Reč je o završnoj reči generala Mihailovića pred vojnim sudom u Beogradu, 15. jula 1946. godine. Drašković je koristio stenografske beleške sa procesa, svedočenja predsedavajućeg sudije i nekih svedoka koji su prisustvovali suđenju, kao i nesporne istorijske činjenice. Feljton objavljujemo u nekoliko nastavaka.

Taj debeli Čerčil

Neka se ovo čudo što pre završi! - razmišlja nad mikrofonom položenim na drveni stalak ispred njega, nalik pultovima u poštama na kojima se, stojećki, popunjavaju uplatnice, adresiraju pisma i sastavljaju telegrami. Povremeno kašljucka i belom maramicom kupi graške znoja sa čela. Na tom stalku, koji je tek danas namešten u sudnici, poređane su njegove zabeleške i podsetnik za ono što će da kaže.


KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU PRESSA.

EKSKLUZIVNO - Press objavljuje u nekoliko nastavaka izvode iz knjige Vuka Draškovića „Noć đenerala", koja, kako autor kaže, „najbolje potvrđuje nevinost četničkog komandanta".





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment