Friday, March 23, 2012

Настављен поступак за рехабилитацију Михаиловића / " Политика" March 23, 2012

Политика Online
Aгенције
Oбјављено: 23.03.2012.

Дража Михајловић

БЕОГРАД - Тврдњом председника Државне комисије за тајне гробнице стрељаних после Другог светског рата проф. др Слободана Марковића да, према документацији, нема доказа да је генерал Драгољуб Дража Михаиловић на било који начин и у било које време сарађивао с Немцима, пред Вишим судом у Београду настављен је поступак за рехабилитацију Михаиловића.

Суд је донео решење да се рочиште одложи за 11. мај, извођењем доказа, преслушавањем аудио материјала са суђења Михаиловићу.

Марковић је данас суду приложио неколико докумената из британске амбасаде у Вашингтону, који такође говоре у прилог доказу Михаиловићеве несарадње са окупатором у Србији.

У току судског поступка који је усмерен на процену кривичног суђења вођеног против Михаиловића навођени су и докази до којих је дошла Комисија, а приложена су и два извештаја који указују да је било и суђења на тајном претресу.

Према тим извештајима, на тајном претресу се судило Ђури Ђуровићу, такође окривљеном као високом функционеру Југословенске војске у отаџбини (ЈВО), тужилац је био Милош Минић.

Марковић је приложио суду документ - Суђење члановима политичког и војног руководства, организације Драже Михаиловића, односно стенографске белешке из 1945. године, као и фотокопију Архива Србије о тајном претресу Вишег војног суда против оптужног Ђуре Ђуровића.

Проф. Марковић је и у овом делу судског процеса поновио да докази указују да генерал Михаиловић није сарађивао са окупатором, нити је подржавао било кога ко је то чинио, сматрајући их издајницима.

На питање суда да ли је лична докуменатација у вези борбених активности ЈВО током рата, а која је одузета током хватања Михаиловића, коришћена у кривичном поступку против њега, Марковхћ је одговорио да ту документацију окривљени није користио.

Он је рекао да су сазнања Комисије да је та документација уништена након Брионског пленума, као и већина докумената у вези са стрељањем Михаиловића.

Марковић је одговорио да постоје четири белешке са суђења, међу којим су и стенографски записи, али да аутентицност стенограма није потпуна, јер су многи дијалози сведени на суштину...

Он је додао да постоје и три пресуде, што такође наводи на сумњу о аутентичности пресуде на основу које је Михаиловић проглашен кривим.

Сведок је, такође, нагласио и да сва одликовања која је Михаилових добио постхумно и за живота ниједан представник земље која му их је доделиа није тражио да буду враћена. „Генерал Михаиловић за непријатеља Немаца важи од маја 1941. до слома немачке војне силе у Србији у јесен 1944. године”, тврди Марковић на основу докумената, наводећи да су Михаиловићеве оперативне групе ликвидирале и Косту Пећанца.

*********

Протест "жена у црном" (фото: ФоНет)

Протест испред Вишег суда због поступка рехабилитације

Испред Вишег суда у Београду где се води поступак рехабилитације команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Михаиловића, данас се окупило неколико десетина грађана који протестују због могуће рехабилитације.

Међу противницима рехабилитације су чланице невладине организације „Жене у црном” и подмладак Нове комунистичке партије Југославије који носе транспаренте на којима пише „Дража - зликовац” и на којима су исписана места и број убијених током Другог светског рата.

Представница „Жена у црном” Саша Зајовић рекла је агенцији Бета да рехабилитација Драгољуба Михајловића „означава укупну рехабилитацију злочиначке идеологије и праксе Равногорског четничког покрета”.

Она је оптужила власт у Србији да рехабилитацијом „осведоченог сарадника окупатора понижава бројне невине жртве терора његових јединица и покушава да анулира достигнућа антифашистичке борбе”.

„Уместо рехабилитације морају да се примењују закони, да се забране они који у Србији данас показују фашистичке идеје”, рекла је Зајовић.

Небојша Миликић из Културног центра „Реx” рекао је да је Драгољуб Михаиловић „ратни злочинац и командант војске која је спроводила најстрашније злочине над цивилним становништвом”, а да је његова рехабилитација „покушај власти да легитимише своје савремене политичке назоре”.

Он је оценио да „судови игноришу злочин и да их не занима оно што су злочинци радили”, већ да воде овакве процесе из политичких разлога.

*********

Плакати антифашиста против рехабилитације Драже Михаиловића

НОВИ САД – Плакати против рехабилитације четничког вође Драгољуба Драже Михаиловића осванули су јутрос у главном граду Војводине, а аутор је организација Антифашистичка акција Новог Сада.

„Нацистички слуга ратни злочинац, Дража Михаиловић - срамота Србије”, пише на плакату, са прешкрабаном фотографијом Михаиловића.

„Четници су убијали борце за слободу и клали недужне људе. Истину не можете фалсификовати”, наводи се на плакатима, који су излепљени по целом граду.

„Антифашисти широм Србије предузеће акције против овакве бруке и срамоте. Држава је про-фашистичка али људи нису. Нема предаје!”, наводи се на интернетском сајту Антифашистичке акције (http://www.афранс.орг/).

Та организација је навела да су четници Драже Михаиловића и такозвана Југословенска војска у отаџбини имале за циљ да оружаном акцијом и терором у сарадњи с окупатором подрже окупацију и угуше оружани устанак и ослободилачку борбу српског и осталих народа Југославије.


*********



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment