Friday, March 09, 2012

Partizani od 2005. godine neće da odobre penzije četnicima / "Blic Online" March 7, 2012

*****

Blic Online
Bojana Anđelić
07. 03. 2012. - 18:00h

Oko tri hiljade Ravnogoraca traži borački status

Ni posle sedam godina od kada je država izjednačila prava svih boraca iz Drugog svetskog rata, Srbija nije dobila nijednog četničkog penzionera. Oko 3.000 pripadnika Kraljevske vojske u otadžbini ili njihovih potomaka do sada je podnelo zahtev za sticanje boračkog statusa, ali su svi ostali zaglavljeni na putu do Vladine komisije, koja ni do dana današnjeg nije formirana jer pripadnici SUBNOR-a ne žele da u nju uđu. Zbog nepoštovanja zakona niko ne snosi ni odgovornost.

Borački status četnika i partizana izjednačen je zakonom
Foto: Beta

Zakon o izjednačavanju četnika i partizana je u samom startu bio osuđen na propast jer je, kako se ispostavilo, predvideo nezamislivo - da u komisiji koja odlučuje o zahtevima sede i članovi SUBNOR-a. Tako su prava četnika i partizana izjednačena samo na papiru.

Načelnik Odeljenja za boračko-invalidska pitanja Ministarstva rada i socijalne politike Ljubiša Veličković objašnjava za “Blic” da je zakon predvideo formiranje Vladine komisije za boračka pitanja koju čini sedam članova. Tri predstavnika imenuje SUBNOR, a četiri Skupština Srbije.

- Iako je njih zakon na to obavezao, oni nisu imenovali članove. Iz Skupštine nije stigao nikakav odgovor ni posle nekoliko opomena, dok je SUBNOR dostavio obrazloženje u kome navode da oni Ravnogorski pokret ne priznaju kao antifašistički i da zato neće da imenuju svoje predstavnike - objašnjava Veličković kako se stiglo do pat-pozicije.

- Prema našim informacijama, do sada je podneto oko 3.000 zahteva za sticanje boračkog statusa. Jedna četvrtina je odbijena u samom startu jer nisu postojali potrebni dokazi, dok su svi ostali procesi zaglavljeni čekajući mišljenje Vladine komisije koja ne postoji. Zahtevi su podnošeni opštinskim komisijama koje su uglavnom formirane, ali pošto je krajnja instanca u donošenju odluke komisija, svi procesi su tu stali - kaže Veličković.

Predstavnici Ravnogorskog pokreta smatraju da su tvorci zakona apsolutno bili svesni toga kako će se stvari odvijati u praksi, jer je u samom startu predviđeno nešto što je ravno nemogućem.

- Kakve su šanse da jedan član SUBNOR-a glasa za to da četnik dobije penziju? Nikakve! Imate tu još jedan paradoks. Da bi neko dobio status borca osim dokaza, dokumentacije, mora da ima i dva stara borca kao svedoke. A status boraca imaju samo ovi iz SUBNOR - objašnjava Dragan Bogdanović situaciju u kojoj su se našli pripadnici Ravnogorskog pokreta, čiji je on potpredsednik.

Za članove SUBNOR-a, međutim, tu nema mnogo filozofije. Kako kažu, njihov stav je jasan i isti je već sedam godina.

- Odbijamo da učestvujemo u tome. Kako mogu da traže od nas, sa kojima su se četnici sve vreme tukli, da priznamo da su antifašisti? Nek im taj status daju Nemci i Ljotićevci, sa kojima su bili zajedno i koji su ih plaćali. Što nas petljaju u to? - poručuje Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR.

Srđan Srećković, bivši član Srpskog pokreta obnove, smatra da je očigledno da nije bilo političke volje da se uradi nešto da SUBNOR ne učestvuje u tome, ali da je dobro što je zakon uopšte donet jer je bar deklarativno izjednačen status.

- To čak ne bi ni finansijski opterećivalo budžet. Njih je malo ostalo i to je zaista simboličan broj, a niko od onih koji su živi nema ispod 85 godina - kaže Srećković i dodaje da je u međuvremenu donet niz zakona koji na neki način podupiru ovaj, poput zakona o rehabilitaciji žrtava političkog progona ili restituciji.


Odustali od popravke zakona

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku iniciralo je izmenu zakona kojim bi se proces pomerio sa mrtve tačke. Ljubiša Veličković, međutim, kaže da se od toga odustalo jer je procenjeno da za usvajanje izmena ne bi imali potrebnu većinu u Skupštini.

- Ideja je bila da se omogući donošenje odluka bez Vladine komisije. Ove izmene će međutim morati očito da sačekaju novi sastav parlamenta - zaključio je on.



http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/310762/Partizani-od-2005-godine-nece-da-odobre-penzije-cetnicima


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment