Friday, March 23, 2012

Počeo postupak za rehabilitaciju Mihailovića, sudnica puna hrvatskih novinara / Blic Online March 23, 2012

Blic Online
Tanjug, V.Z.C.
23. 03. 2012. - 10:17h

Nastavak postupka za rehabilitaciju generala kraljevske vojske Dragoljuba Draže Mihajlovića počeo je jutros oko deset časova u zgradi suda u Timočkoj ulici u Beogradu. Za ovaj postupak vlada veliko interesovanje u susednoj Hrvatskoj, što se vidi iz toga što je prisutan veliki broj hrvatskih novinara.

Ekipa HRT-a snima protest Žena u crnom ispred sudnice
 u kojoj je počeo postupak rehabilitacija Mihailovića
Foto: FoNet

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je prethodno da je postupak za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića pri kraju, ali da danas neće biti završen.

On je objasnio da će se u nastavku suđenja koje je počelo 2006. godine, čuti nova, interesantna svedočenja o uticaju Kominterne na sam sudski postupak, odnosno da je optužnica protiv Mihailovića, pre svega, napisana u partijskim kuloarima i da je na tome radio vrh tadašnje Komunističke partije Jugoslavije u saradnji sa ruskim vlastima.

Protest "Žena u crnom" 
Grupa od pet-šest pripadnica organizacije
 "Žene u crnom" protestvovala je jutros zbog najavljene
 rehabilitacija generala Mihajlovića.
 One su ispred zgrade Suda u Timočkoj ulici u Beogradu
 razvukle dva transparenta.
Na jednom je pisalo "Mihajlović = Mladić = Genocid",
a na drugom "Rehabilitacija Mihajlovića je fašizacija Srbije".
Foto: FoNet

- Sama činjenica da je optužnica pisana na politički način dobar je osnov za sumnju u pravičnost suđenja, ali konačnu odluku o tome će doneti sud - naveo je Homen sinoć u emisiji "Da možda ne" RTS-a koja je bila posvećena problemu pitanju rehabilitacije generala Mihailovića.

Prema njegovim rečima, potraga za posmrtnim ostacima generala Mihailovića biće nastavljena ispitivanjem još jedne lokacije na Adi Ciganiliji na mestu iza nekadašnjeg zatvora.

Dragoljub Mihailović

- Postoji nekoliko izjava svedoka, koje sada ne mogu biti apsolutno proverene, da su njegove kosti preseljene posle nekoliko meseci, verovatno bačene u reku - kazao je Homen i dodao da bi to moglo biti tačno, ukoliko posmrtni ostaci Mihailovića ne budu pronađeni.

Homen je naveo da je u Srbiji dosad vođeno oko 2.000 sudskih postupaka za rehabilitaciju i da je preko 1.700 osoba rehabilitovano, dok je oko 400 postupaka još u toku.

On je podsetio da je Vlada Srbije 2006. godine donela novi Zakon o rehabilitaciji za osobe koje nisu imale pravo na pravično suđenje ili uopšte nisu imale suđenje, kako bi oni ili njihovi potomci mogli da dokažu da nisu krivi i na određen način vrate oduzetu čast.

Zakon je izmenjen i dopunjen 2011. godine tako da je onima koji su rehabilitovani omogućeno pravo na određeno obeštećenje za dane provedene u zatvoru ili druge posledice koje su pretrpeli.


Plakati antifašista protiv rehabilitacije Draže Mihailovića

Plakati protiv rehabilitacije četničkog vodje Dragoljuba Draže Mihailovića osvanuli su jutros u glavnom gradu Vojvodine, a autor je organizacija Antifašistička
akcija Novog Sada.

"Nacistički sluga ratni zločinac, Draža Mihailović - sramota Srbije", piše na plakatu, sa preškrabanom fotografijom Mihailovića. "Četnici su ubijali borce za slobodu i klali nedužne ljude. Istinu ne možete falsifikovati", navodi se na plakatima, koji su izlepljeni po celom gradu.

"Antifašisti širom Srbije preduzeće akcije protiv ovakve bruke i sramote. Država je pro-fašistička ali ljudi nisu. Nema predaje!", navodi se na internetskom sajtu Antifašističke akcije (www.afrans.org).

Ta organizacija je navela da su četnici Draže Mihailovića i takozvana Jugoslovenska vojska u otadžbini imale za cilj da oružanom akcijom i terorom u saradnji s okupatorom podrže okupaciju i uguše oružani ustanak i oslobodilačku borbu srpskog i ostalih naroda Jugoslavije.


http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/313524/Poceo-postupak-za-rehabilitaciju-Mihajlovica-sudnica-puna-hrvatskih-novinara


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment