Wednesday, March 28, 2012

Državne počasti za Karađorđeviće / "Novosti" March 22, 2012

Vecernje Novosti
M. L.
22. mart 2012. 21:03
March 22, 2012

Vlada donela odluku o formiranju organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske dinastije. Tadić na čelu odbora

Kralj Petar II i kraljica Aleksandra sa sinom Aleksandrom

VLADA Srbije donela je u četvrtak odluku o formiranju organizacionog odbora za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka sedmoro članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Na čelu odbora biće predsednik Srbije Boris Tadić.

Posle nepunih pet nedelja otkako su, prvo kneginja Jelisaveta Karađorđević, a potom i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević zatražili od državnih organa Srbije da omoguće prenos posmrtnih ostataka članova kraljevske porodice u otadžbinu, Vlada je pozitivno odgovorila.

- Ovom odlukom Vlada pokazuje da je današnja Srbija spremna da stavi tačku na prošlost i ideološke podele koje su ostavile velike posledice po naš narod, a u isto vreme se ispravlja i velika nepravda prema porodici Karađorđević, čiji su grobovi rasuti po celom svetu - kaže ministar Srđan Srećković, ministar vera i dijaspore.

U porodičnu kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu biće po državnom i crkvenom protokolu sahranjeni kraljica Marija, koja počiva u kraljevskoj grobnici u Frogmoru u Velikoj Britaniji, kralj Petar Drugi, sahranjen u manastiru Sveti Sava u Libertvilu, SAD, kraljica Aleksandra, sahranjena u porodičnoj kraljevskoj grobnici u Atini, kraljević Andrej čiji je grob u manastiru Nova Gračanica u SAD, knez Pavle, kneginja Olga i knežević Nikola koji počivaju u Lozani u Švajcarskoj.

Princeza Jelisaveta je nedavno dobila dopis iz ovlašćene kancelarije u Švajcarskoj sa precizno utvrđenim protokolom i procedurom o ekshuminaciji njenih roditelja i brata, koje želi da prebaci na Oplenac i ona očekuje da će će oni već na jesen biti sahranjeni na Oplencu.

- Ovo je velika prilika za mene da nastavim borbu za istinu o mojoj porodici. Želja mi je da naš narod vidi kako su komunisti lagali 70 godina o dinastiji Karađorđevića i koliko je moja porodica patila. Verujem zato da će istina na kraju pobediti, ma koliko dugo čekali - rekla nam je kneginja Jelisaveta Karađorđević.

O ekshumaciji i prenosu posmrtnih ostataka jugoslovenskih monarha u Velikoj Britaniji, Grčkoj i SAD odlučivaće vlade tih zemalja.

- Petar Drugi i knez Pavle bili su šefovi države i civilizacijska je obaveza da počivaju u Srbiji. Usvajanjem Zakona o rehabilitaciji, restituciji, formiranjem Komisije za masovne grobnice i usvajanjem današnje odluke polako sa istorijske scene odlaze problemi nastali kao posledica građanskog rata od 1941. do 1945. - zaključio je ministar vera i dijaspore Srđan Srećković u svom obraćanju javnosti.


Još nije odlučeno kako će Organizacioni odbori za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka sedmoro članova porodice Karađorđević da radi, kada će da zakaže svoju prvu sednicu, ali pojedini članovi očekuju da će to biti uskoro.

ZAKASNELA REAKCIJA

- Nije preveliko iznenađenje da je Vlada Srbije donela ovakvu odluku. To je bilo donekle i očekivano. Interesantno je, međutim, kako će taj odbor da pristupi realizaciji predloga prestolonaslednika Aleksandra i koje će saradnike da angažuje.

U svakom slučaju, dobro je da smo se približili toj, rekao bih zaksneloj realizaciji duga države prema dinastiji Karađorđevića - kaže u svojoj prvoj reakciji Dragomir Acović, član Krunskog saveta.


ORGANIZACIONI ODBOR

Članovi organizacionog odbora čiji je predsednik Boris Tadić biće ministri Srđan Srećković i Predrag Marković, državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, poslanik Srđan Milivojević. U Odboru su i akademik Dragoljub Živojinović, vladika šumadijski Jovan, član Krunskog saveta Dušan Babac, kneginja Jelisaveta Karađorđević, profesor Slobodan Marković, ambasador u Francuskoj Dušan Bataković, ambasador u SAD Vladimir Petrović, ambasador u Švajcarskoj Milan St. Protić, Vojislav Pavlović iz Balkanološkog instituta i istoričar Bojan Dimitrijević.



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment