Tuesday, March 20, 2012

Partizani u BORBI protiv rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića osuđenog na smrt strijeljanjem / "JutarnjiLIST" March 19, 2012

JutarnjiLIST
Hina
March 19, 2012

Partisans
Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Nakon neslužbenih najava da će biti rehabilitiran četnički vođa iz Drugog svjetskog rata Draža Mihailović, Savez udruga boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije 1941. – 1945. (SUBNOR) u ponedjeljak se tome usprotivio, ukazavši na negativne posljedice i odjek koji takva odluka može imati na susjedne zemlje i saveznike jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu.

Sudski postupak za rehabilitaciju Mihailovića započeo je u rujnu 2010. godine pred višim sudom u Beogradu, a beogradski mediji proteklih dana neslužbeno su izvijestili kako će na ročištu koje se očekuje 23. ožujka, sud donijeti odluku o rehabilitaciji Mihailovića.

Sve što su "časni partizani" učinili u borbi za slobodu, a što ni jedan udžbenik povijesti u svijetu do sada nije opovrgnuo, sada se potiskuje u zapećak, poručuje SUBNOR te tvrdi da je srbijanska vlast u nekoliko godina "uspjela rehabilitirati svo fašističko kvislinštvo i kolaboraciju s okupatorom u Drugom svjetskom ratu".

U priopćenju koje prenose beogradski mediji, SUBNORA ističe kako najave o rehabilitaciji Mihailovića već nailaze "na osudu u susjedstvu" te da ona ne može biti prihvaćena među saveznicima koji su s jugoslavenskim partizanima "slamali fašistički i hitlerovski teror".

Iz te organizacije najavljuju kako će zaštitu "povijesne istine o Drugom svjetskom ratu" tražiti od zemalja antihitlerovske koalicije i veteranskih udruga širom svijeta, od Ujednjenih naroda i Europske unije, te europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Zahtjev za rehabilitaciju podnio je unuk Draže Mihailovića, Vojislav Mihailović, tražeći poništenje presude kojom je njegov djed 1946. godine pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem. On traži i povratak građanskih prava za Mihailovića.

U tome su ga poduprli Srpska liberalna stranka predvođena akademikom Kostom Čavoškim, profesorica međunarodnog prava Smilja Avramov te udruge pripadnika "Jugoslavenske vojske u otadžbini", kao i žrtava komunističkog režima.

S druge strane, Savez antifašista Srbije i druge srodne udruge tražile su da zahtjev za rehabilitaciju bude odbijen jer je, kako su objasnile, Mihailović tijekom rata surađivao sa okupatorom te počinio mnoge zločine.

Dragoljub "Draža" Mihailović (1893.-1946.), poznat i kao Čiča, bio je srpski general koji je u II. svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu.


http://www.jutarnji.hr/protiv-rehabilitacije-cetnickog-vode-draze-mihailovica/1015683/


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment