Thursday, March 01, 2012

НЕДОВОЉНО ПОЗНАТИ ДОКУМЕНТИ КОЈИ ПОТВРЂУЈУ ДА Њ.В. КРАЉ ПЕТАР II НИКАДА НИЈЕ АБДИЦИРАО

*****

Београд, 1. март 2012. – Конференција за штампу под називом „Да ли је Краљ Петар II абдицирао?“ одржана је данас у Медија центру у Београду. Историчари проф. др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју, проф. др Љубодраг Димић, редовни професор Филозофског факултета у Београду и др Чедомир Антић, са Балканолошког института САНУ, говорили су о једној од најинтригантнијих тема новије српске историје на изузетно добро посећеној конференцији за штампу, и представили неке од недовољно познатих докумената који доказују да је прича о наводној абдикацији Његовог Величанства Краља Петра II од Југославије, блаженопочившег оца Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра II, у ствари најобичнија пропаганда којом се користио комунистички режим Јосипа Броза Тита.

Документи представљени на данашњој конференцији за штампу садрже писмо др Владимира Рибара, из Југословенске Краљевске амбасаде у Лондону, насловљено Његовом Величанству Краљу Петру II, са датумом 27. април 1945, Извештај Краљевског Намесништва Његовом Величанству Краљу Петру II, са датумом 9. јун 1945. године, и писмо Његовог Величанства Краља Џорџа VI, суверена Уједињеног Краљевства и оца садашње Краљице Елизабете II, упућено „Драгом брату и рођаку, Вашем Величанству Краљу Петру II“, датирано 21. фебруар 1946.

Сва ова документа, као и Устав Краљевине Југославије, најдиректније оспоравају све лажне тврдње које се периодично појављују у неким српским медијима као наставак комунистичке пропаганде, о наводној абдикацији Његовог Величанства Краља Петра II од Југославије.

S leva na desno:
prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju,
 dr Čedomir Antić, sa Balkanološkog instituta SANU,
 prof. dr Ljubodrag Dimić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu


 



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment