Friday, March 23, 2012

Pravni zastupnici: Dražu proglasiti mrtvim / "Novosti" March 23, 2012


Vecernje Novosti
FoNet
23. mart 2012. 13:36

U dosadašnjem toku postupka niko nije osporio da je Mihailović streljan, ali o tome ne postoje podaci u matičnim knjigama umrlih, niti se zna gde je sahranjen

BEOGRAD - U današnjem nastavku pretresa o zahtevu za sudsku rehabilitaciju vođe četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića, pravni zastupnici predlagača podneli su zahtev da se on proglasi mrtvim.

"U dosadašnjem toku postupka niko nije osporio da je Mihailović streljan, ali o tome ne postoje podaci u matičnim knjigama umrlih, niti se zna gde je sahranjen", rekao je advokat Zoran Živanović.

O dokazima koji ukazuju da je suđenje Mihailoviću bilo nepravedno i nedostacima na tom suđenju danas je svedočio istoričar Slobodan Marković.


Postupak će biti nastavljen 11. maja, kada će se preslušati audio snimci sa suđenja koji ukazuju na neverodostojnost zapisnika i stenografskih beležaka.

Sudija Aleksandar Ivanović je tražio i da se razjasne spekulacije da je Mihailović, tokom boravka u zatvoru, bio prisiljavan da konzumira alkohol, kako na suđenju ne bi bio pri čistoj svesti.

Pročitan je izveštaj pripadnika tadašnje OZNE S.B., koji je bio Mihailovićev čuvar, i u kome stoji da četničkog vođu niko nije terao da pije.

"On je svaki dan tražio pečeno meso sa lukom i ljute papričice. Tražio je da mu se donese i rakija - počinjao je sa četvrt litre, a završavao sa litar i četvrt", navodi se u izveštaju stražara.

Pre početka pretresa, ispred Trećeg opštinskog suda okupile su se pripadnice Žena u crnom, koje su protestovale zbog mogućnosti rehabilitacije Mihailovića.

Njima se ubrzo pridružilo i nekoliko članova Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), koji su uzvikivali "Draža zlikovac", "Sluga okupatora, izdajnik svog naroda" i pevali partizanske pesme iz Drugog svetskog rata.

Oni su se u jednom trenutku verbalno sukobili sa starijim pristalicama Mihailovića, ali ih je policija brzo upozorila da ne krše red i mir.

Aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajović upozorila je da je neprihvatljiv nastavak "politike pomirenja" aktuelne vladajuće koalicije, u kome se izjednačavaju fašizam i antifašizam, i koljači, ubice i žrtve.

"Organizovaćemo akcije otpora tome, ne samo zato što smatramo da se u evropske integracije ne može ići sa relativizovanjem fašizma i antifašizma, već zato što će to nastaviti da ugrožava odnose u susedstvu i jer Srbija time krši međunarodne obaveze", ocenila je Zajević.

Današnje suđenje i događanja ispred zgrade Suda pratilo je i nekoliko TV ekipa iz bivših jugoslovenskih republika.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:372044-Pravni-zastupnici-Drazu-proglasiti-mrtvim


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment