Saturday, July 30, 2011

ПРЕ 100 ГОДИНА...Хероји Србије



Пре 100 Година

Свака од идуће три године биће стогодишњица значајног историјског догађаја који треба да буду извор великог поноса за сав српски народ, свуда - свих нас и сваког од нас - и свака та годишњица би требало да буде прослављена на високом нивоу.

2012 година обележава стогодишњицу победе у Првом балканском рату којим су Срби коначно уклонили Отоманско царство из Србије и са Балкана.

2013. година обележава стогодишњицу велике српске победе над Бугарима у Другом балканском рату.

2014. година обележава 100 година од чудотворне српске победе над Аустро-Угарском двојном монархијом, царством које је било десет пута веће од Србије, у неколико првих месеци катаклизмичког Првог светског рата.

И, никако не смемо да заборавимо да ће само четири године касније, 2018. обележити стогодишњицу српског пробоја Солунског фронта, којим су Срби скратили Први светски рат и, тиме, милионе људских живота сачували.

У знак почасти и славља ових посебно важних стогодишњица, у знак почасти и сећања на српске доживљаје - војне и цивилне - и нарочито у знак почасти и прославе српског доприноса великој савезничкој победи у Првом светском рату, ја ћу штампати књигу Хероји Србије, на енглеском и српском језику. Књига ће испричати причу о догађајима поменутим горе и много више од тога. Књига ће имати стотине фотографија људи једне изванредне генерације Срба, која је испунила странице историје као што није ни једна генерација било које друге нације. То, шта је та генерација Срба урадила, је скоро немогуће. То, кроз шта је та генерација Срба прошла – шта је све издржала, шта је жртвовала и како је истрајала – и како је позитивно допринела светским догађајима њиховог времена, је незаборавна прича која заслужује да буде запамћена.

Ти доприноси су специјално значајни данас, век касније, кад се узме у обзир курс историје у последњих неколико година.

Хероји Србије су били живи учесници у великим историјским драмама 20-ог века, и ми у 21-ом веку имамо могућности и обавезу да их се сетимо, прославимо и укажемо заслужене почасти.

Молим Вас слободно ми пишите ваше идеје и савете на адресу: Aleksandra Rebic, P.O. Box 95551, Hoffman Estates, IL 60195 или преко e-поште на ravnagora@hotmail.com или heroesofserbia@yahoo.com.

Ви сте добродошли да посетите моје интернет приказе http://www.generalmihailovich.com/ и http://www.heroesofserbia.com/.

Хвала Вam на пажњи!

Срдачно Ваша,

Александра Ребић

*****

No comments:

Post a Comment