Wednesday, July 27, 2011

NEVEROVATNA KOLUMNA POSLANIKA Mehe Omerovića / Omerović postao "istoričar": Draža i Hese su nacisti?!

*****

Postao "istoričar" - Poslanik SDPS-a koji se najglasnije protivi rehabilitaciji Draže Mihailovića uporedio Dražu sa proslavljenim piscem Hermanom Heseom umesto Rudolfom Hesom.

U pokušaju da uporedi otkrivanje mesta pogubljenja Draže Mihailovića sa nedavnim uklanjanjem groba nacističkog zločinca Rudolfa Hesa, poslanik SDPS-a Meho Omerović je pišući istorijsku kolumnu uporedio "naciste" Dražu Mihailovića i Hermana Hesea!

Poslanik SDPS-a, koji se inače javno protivi reviziji komunističke istorije, insistirajući da je Draža Mihailović bio saradnik okupatora, u autorskom tekstu piše da oni koji otkrivaju Dražin grob samo traže mesto hodočašća za poražene u Drugom svetskom ratu, "a slučajno istog dana, grob Hermana Hesea uklonjen je sa groblja na kom su se okupljali ekstremni desničari i neonacisti".

Što ne priča o struji

To što naš poslanik ne zna da je Herman Hese dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946, a da je sa groblja u Vunzidelu u južnoj Nemačkoj uklonjen grob Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa i nije toliko problem. Ali to što jedan takav čovek priča o istoriji Drugog svetskog rata u Srbiji i dobitnika najvažnijih savezničkih priznanja Dražu Mihailovića naziva nacistom mnogo je veći problem, navode sagovornici Pressa.

Istoričar Srđan Cvetković kaže da su ovakvi lapsusi posledica činjenice da političari sebi daju za pravo da se površno upliću u tumačenje komplikovanih istorijskih tema iako nisu stručno osposobljeni za to. On kaže da je mnogo veći problem što je Omerović pokušao da napravi analogiju između Draže Mihailovića i nacističkog zločinca.

Veza... Omerović tvrdi da su se na grobu Hermana Hesea okupljali "ekstremni desničari i neonacisti" i da je upravo to ideja onih koji otkrivaju Dražin grob: da nađu "mesto hodočašća za poražene".

- Istorija je složena nauka, a političari, iako ljudi koji nemaju veze sa istorijskom naukom, često pokušavaju da se ogledaju u njoj bez konsultovanja stručnjaka i iznose činjenice na osnovu predrasuda kojima se robovalo u vremenu posle Drugog svetskog rata. Pojedinci ne žele da prihvate da je istorija nauka koja je legitimno podložna reviziji i da se otkrivaju stare arhive i pokazuju neke nove činjenice. Najlakše je u političke svrhe iznositi jednostrane sudove koje su čuli u osnovnoj školi. Niko od njih ne ulazi u tumačenje tehnoloških nauka ili strujnih kola, ali kada su u pitanju teme koje zanimaju šire narodne mase, onda sve znaju - kaže Cvetković.

Politički analitičar Branko Radun, međutim, kaže da svako ko ima priliku da piše ima i pravo da se bavi istorijskim temama, ali da lapsus Mehe Omerovića pokazuje da "neki možda i ne bi trebalo".

- Zamena imena nacističkog zločinca i poznatog književnika je neprilična, ali je neprilično i samo poređenje Draže Mihailovića sa nacistima. Neko može da bude za Dražu ili za Tita, ali nedopustivo je da neko ponovo falsifikuje istoriju. Ako su njemu i onima koje on predstavlja bliži Titova ideologija i stav da je četnički pokret bio kolaboracionistički, tu nije problem u Omeroviću, nego u tome što kod nas nije potpuno raščišćena uloga učesnika u Drugom svetskom ratu i ovakva tumačenja istorije uopšte ne doprinose da se na duhovnom nivou u Srbiji konačno završi Drugi svetski rat - kaže Radun.


A. Nedić
Srpski liberalni savet
July 27, 2011


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment