Wednesday, July 27, 2011

Има ли ова држава снаге да узме ствари у своје руке и ангажујући институције којима је то посао ствар ефикасно приведе крају?

*****

Каква је Србија држава свима је јасно. Држава без визије, без приритета, без институција, без одговорности и без наде у напредак. Нису нам потребне агенције за истраживања, јер нама који очекујемо рехабилитацију и откривање посмртних остатака генерала Михаиловића довољан је само летимични поглед на дневну штампу. Новинари, као јато лешинара жељних сензације круже око изнемоглих чланова комисија за откривање гроба генарала Михаиловића и комисије за откривање тајних гробница након септембра 1944. године. Ови несрећници са ашовима и лопатама, у свом покушају да откопају гробницу понајвише личе на „мобу“ за копање темеља неке викендице.

Као да је откривање земних остатака генерала Михаиловића ствар неке групице занесењака и добровољаца. Има ли ова држава снаге да узме ствари у своје руке и ангажујући институције којима је то посао ствар ефикасно приведе крају. На платним списковима државних институција налазе се судије, археолози, антрополози, форензичари, специјалисти судске медицине, историчари, архивисти...... Када ће више држава преузети ствар у своје руке и привести овај посао крају.

Или је проблем у феудализацији власти. Можда је најважнији проблем у томе што политичке партије имају искључиви монопол над појединим министарствима. Они који би можда хтели да се гроб генерала Михаиловића открије имају археологе, али зато они који то не желе држе у својој власти судије...

„О кукавно српство угашено“


Српски либерални савет
July 26, 2011


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment