Sunday, July 24, 2011

ЧОТРИЋ: УСТАНОВИТИ ДАНЕ СЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ / July 23, 2011


*****

Председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета Александар Чотрић изјавио је да се Асоцијација залаже за то да у „Србији три датума буду дани националног сећања на српске жртве у Другом светском рату“.

„С обзиром на број српских жртава, њихове убице и од кога су страдали, предлажемо да се установе три дана националног сећања на милион и петсто хиљада убијених сународника од 1941. до 1945, али и после завршетка Другог светског рата“ – рекао је Чотрић.

„За то смо да двадесет први октобар, када је било стрељање цивила у Крагујевцу 1941. године, буде дан сећања на српске жртве страдале од окупатора – немачког, бугарског, мађарског, албанског и италијанског.

Сматрамо да 22. април треба да буде дан посвећен жртавама усташког геноцида, јер је тога дана 1945. године ослобођен усташки логар Јасеновац у којем је убијено више од 700 хиљада невних Срба и Српкиња. На територији НДХ на монструозан начин усташе су убиле више од милион људи српске националности, искључиво због верске и националне припадности.

Предлажемо да 17. јул, дан када је 1946. године убијен генерал Драгољуб Михаиловић, буде дан сећања на жртве комунизма којих је од септембра 1944. до 1946. године било више десетина хиљада. Њих су нове револуционарне власти, без било какве кривице, убиле искључиво из идеолошких и политичких разлога.“ – изјавио је Чотрић.


Aleksandar Cotric

http://www.cotric.com/

alecotric@gmail.com



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment