Tuesday, July 19, 2011

Бокељи чувају Чичу од заборава July 17, 2011




ИН4С
понедељак, 18 јул 2011 17:12


У храму Свете Тројице на Пелинској Рудини у Горњем Грбљу, у организацији потомака војника Југословенске војске у отаџбини 17. јула у 10 часова служена је литургија са парастосом Дражи Михаиловићу и његовим саборцима из Грбља.

Служили су архијерејски намјесник бококоторски Момчило Кривокапић и парох грбаљски Мијајло Бацковић, а касније су име придружили свештеници из околних парохија. Отац Момо Кривокапић је истакао да овог дана Православна црква прославља светог Цара Николаја Романова и његову породицу који су такође убијени 17. јула, а убице су из своје мржње настојале да униште посмртне остатке Драже Михаиловића као и оне убице из 1918. године.

Истог дана у цркви Светог Николе на Жлијебима код Херцег-Новог у организацији Српског Сокола Херцег-Нови служен је парастос ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу. Служили су архимандрит Марко Калањ, јереј Александар Папић, јереј Владан Пантелић, јереј Шпиро Живковић, јереј Драго Пешикан, јеромонах Макарије и ђакон Рајич. Бесједио је архимандрит Марко Калањ.

Оба парастоса одржана су у селима која су тешко пострадала од безбожничке руке због своје оданости отаџбини и заклетви коју су положили. Официри из ових села, капетан Ђуро Иветић из Пријерада-Грбаљ и поручник Никола Вукасовић са Жлијеба, никад нису признали окупацију, попут Драже Михаиловића наставили су борбу започету 6. априла 1941. године. Њима рат није почео 22. јуна а интерес народа био им је пречи од интереса неке партије. Зато се народ и окупља у великом броју на њиховим парастосима сваке године.


http://www.in4s.net/index.php/magazin/kultura/8960-bokelji-uvaju-iu-od-zaborava


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment