Tuesday, July 12, 2011

Воја Михаиловић: Нису ми тражили ДНК узорак!

*****

Press Online
July 10, 2011
Милослав Самарџић










Чланови Државне комисије оптужили су потомке ђенерала Драже да не дају узорке за ДНК анализу, а не само што их то нису питали, него истрага није ни дошла до те фазе

Пронађен Дражин гроб - објавила је штампа 19. јуна, пошто је претходног дана екипа Државне комисије извела ''опитно ископавање'' на Ади Циганлији. Заправо, тога дана на Ади се затекло свега неколико особа, тако да су се лопате морали дохватити и новинари. ''А онда, после неколико удараца ашовом потписника ових редова, лопата у рукама Блаже Ђуровића извукла је у 14 часова и 14 људску кост дугу око осам сантиметара што је групици копача био знак да су на прагу одгонетке мрачне тајне и да је могуће, макар у овом случају, неутралисати заумну бољшевичку казну одузимања права на гроб'', забележио је новинар ''Политике''.

До 16 часова и 30 минута, група ентузијаста на челу са чланом Државне комисије Срђаном Цветковићем и власником приватне фирме ''Монтинг'' Блажом Ђуровићем, који је бесплатно уступио опрему за испитивање тла, на дубини од једног метра пронашла је 11 комада костију. Први закључак био је да је реч о костима људске шаке, на што су упућивале и нађене примитивне жичане лисице. Било је и остатака креча, али и паљевина, што је протумачено као покушај затирања трагова.

Тога дана, 19. јуна, откопавањем на Ади бавили су се сви медији. ''Ова јама је масовна гробница. Укупно осморо људи је ту закопано. Велике су шансе да се ради баш о Дражиним остацима'', изјавио је Цветковић, док је државни секретар у Министарству правде, такође члан Државне комисије, Слободан Хомен, рекао да ће се на основу ДНК анализе ''врло брзо'' сазнати да ли је реч ''о костима Драже Михаиловића или неког другог''.

Цветковић и Ђуровић изашли су на Аду и 19 јуна. ''Пронашли смо део скелета за који сумњамо да је од кичменог стуба, тачније пршљен, као и део кости који може бити од ребра. Даља ископавања ћемо препустити стручњацима форензичарима'', рекао је Цветковић.

Сутрадан, 20. јуна, ''Политика'' доноси информацију како је на Ади почела да стражари и делегација Субнора. ''Активисти партизанске борачке организације, одмах по доласку, упустили су се у препирку с полицајцима који обезбеђују локацију на којој се ископава тајна гробница'', писала је ''Политика'', а Субнор је то одмах демантовао.

Истог дана, ''Новости'' преносе да се откопане кости и предмети и даље налазе у приватном сефу Блаже Ђуровића. ''Биће одређен тим форензичара, који ће радити испитивања и ДНК анализе, а тужилац је обећао да ће нас обавестити кад екипа буде формирана да им све предамо'', изјавио је Цветковић.

Онда прича добија нови заплет. Срђан Цветковић 22. јуна оптужује Дражиног унука Војислава Михаиловића како одбија да му се узме узорак за ДНК анализу. Два дана раније, ''Блиц'' је пренео изјаву једног члана Државне комисије да ће се ДНК анализа обавити на основу узорака костију Дражиних родитеља.

''Новости'' од 23. јуна пишу да је урађена ''пробна форензичка анализа пронађених костију'', не наводећи ко ју је урадио. Испоставило се да највећа пронађена кост није ручна, већ ножна. ''Новости'' такође преносе да Вишем суду у Београду није стигао захтев за ексхумацију, ''упркос најавама Тужилаштва'' да ће тај захтев одмах послати. Највише пажње изазвала је, међутим, следећа информација: ''Како сазнајемо, државној Комисији за откривање тајних гробница убијених после 1944. стигло је у четвртак сведочење извесног затворског чувара да је Михаиловићево тело после стрељања секиром исечено на делове! То би могло да објасни, кажу у Комисији, зашто су при пробној ексхумацији нађене распарчане кости''.

Тако је сутрадан, 24. јуна, поново постала актуелна фотографија мртвог Драже, на којој се види да му је одсечена лева рука, а тело измасакрирано, да би већ 25. јуна појаву још једног сведока ''Прес'' прогласио новим завођењем за Голеш планину...

Како, дакле, прокоментарисати ову причу?

Прво што се уочава је понављање старе приче о одбијању чланова породице Михаиловић да дају узорак за ДНК анализу. Тада, пре неколико месеци, обратио сам се породици Михаиловић да проверим шта је по среди. Одговор је гласио: ''Нико нам то није ни тражио''. Овом приликом питао сам само Воју Михаиловића, јер је он директно прозван. ''Нико ми није тражио узорак за ДНК анализу, нити ми се ко обратио у вези са тим'', каже Воја. На питање како коментарише најаву да ће се откопавати кости његовог прадеде Михајла и прабабе Смиљане у Ивањици, Војислав Михаиловић одговара да због тога на читаву ову ствар гледа са сумњом и подозрењем. И не само због тога. Симптоматично је било и постављање крста и држање опела над гробом за који није утврђено да је прави. То се, наиме, одиграло још пре месец дана, чим је Државна комисија саопштила да постоји могућност да је Дражин гроб на Ади.

Друго, чињеница је да је ексхумација урађена аматерски, без стручних особа и мимо прописа. Разлог овоме једноставан је: није било дозволе за ексхумацију, па самим тим није ни оформљена стручна екипа која би то обавила. Следствено, није се дошло до фазе у којој су потребни узорци потомака за ДНК анализу, нити је одређен тим који би одрадио тај део посла (што значи да Војин деманти није ни био неопходан).

Иначе, до сада није издата ни једна дозвола за ексхумацију, па чак ни у случају када је један земљорадник из околине Бољевца затражио да се са његовог имања однесу посмртни остаци неколико десетина жртава комуниста. Треба ли уопште наглашавати да дозволе издаје Министарство полиције, а да је оно у рукама Социјалистичке партије, која се раније звала Савез комуниста, а још раније - Комунистичка партија.

Питање је, у ствари, да ли уопште постоји и дозвола са сондирање терена...

У сваком случају, опструкција потраге за Дражиним гробом, као и за масовним гробницама жртава комуниста, превелика је, односно, нема говора да је у питању само Социјалистичка партија.

Насупрот томе, могу се означити два фактора која су довела истрагу до места на коме се налази овог тренутка. Најпре је то ентузијазам истраживача, ношених разумљивом жељом да остану упамћени као актери једног великог историјског открића. Разумљива је, такође, и жеља дела владајућег естаблишмента да искористи ову причу у политичке сврхе, али и за прављење још једног бизниса. Захваљујући новом мосту, Аду ће од аеродрома ''Никола Тесла'' убудуће делити свега десетак минута вожње. Бројно потомство четничке емиграције неће пропуштати прилику да посети планирани меморијални центар и пратеће објекте, који ће и иначе бити добро посећени, јер је Ада једно од најбољих места за бизнис...

Али, где је заиста Дражин гроб?

У овој фази, најлогичније је сачекати резултате ДНК анализе, па видети шта даље. Колико треба чекати - то је, разуме се, немогуће проценити.

Истраживачи су се од самог почетка превише ослонили на исказе припадника негдашњих комунистичких формација, који су, по природи ствари, заинтересовани да се Дражин гроб не нађе. Ако ништа друго, ''опитно ископавање'' од 18. јуна показало је да нису тачне раније тврдње како је структура Аде драстично измењена поплавама и насипањем ради градње спортско-рекреативног центра. На Ади Циганлији су у Првом светском рату вођене крваве битке између Срба и Аустроугара; у Краљевини се овде налазио затвор и извршаване су смртне казне; затвор су 1941. преузели Немци, а 1944. комунисти... Другим речима, ту има много костију и зато је минимална вероватноћа да су из прве нађене управо Дражине. Ако се пак ДНК анализом покаже да су комунисти заиста означили тачну локацију Дражиног гроба, то ће заиста бити чудо над чудима. Ако не, надамо се да ће једна стручна екипа најзад извршити ексхумацију у Белом двору, односно на оној његовој падини која се спушта у Лисичји поток.


''Слобода''. Чикаго, 10. јул 2011.


http://www.pressonline.rs/sr/blog/VIPblog/post/37/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2+%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%9F%D0%B8%D1%9B/40826/%D0%92%D0%BE%D1%98%D0%B0+%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B:+%D0%9D%D0%B8%D1%81%D1%83+%D0%BC%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%94%D0%9D%D0%9A+%D1%83%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BA!.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment