Friday, July 15, 2011

Парастос ђенералу на Жлијебима код Херцег-Новог July 17, 2011


четвртак, 14 јул 2011 18:27
ИН4С

У недељу 17. јула у 18 часова, као и сваке године, у цркви Светог Николе на Жлијебима код Херцег-Новог служиће се парастос ђенералу Дражи Михаиловићу.

Организатор скупа је Српски Соко Херцег-Нови.

Ове године навршава се и 70 година од када је дио припадника југословенске краљевске војске одбио да призна капитулацију и одметнуо се у планине. У Петровом селу у Босни, Дража је 15. априла 1941. године одржао говор војницима у којем је рекао да не признаје капитулацију. Ова група бораца на челу са пуковником Драгољубом Михаиловићем дошла је на Равну Гору гдје је на Марковдан (спорења историчара су да ли је у питању 8. мај или 11. мај) развила први слободни барјак у поробљеној Европи. Била је то застава 41. пјешадијског пука коју је носио наредник Божо Перовић са Мирца.

Дража Михаиловић учинио је једину могућу ствар коју је могао да учини, а што му је налагала његова официрска част и светосавско родољубље. Наставио је борбу коју је започео 6. априла 1941. године и у тој борби дао живот за свој народ.

Убијен је 17. јула 1946. године.

Бољшевици су у раним јутарњим часовима 17. јула 1918. године убили царску породицу Романов. Руска загранична црква канонизовала је Романове.
  


http://www.in4s.net/index.php/magazin/hronika/8879-parastos-enealu-na-lijebima-kod-herceg-novog-




*****


If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment