Tuesday, July 19, 2011

Obeležena godišnjica smrti Draže Mihailovića / Mondo.rs July 17, 2011

*****

17. jul 2011. 03:28 > 13:53
July 17, 2011
(Tanjug)

Srpski pokret obnove položio je, povodom 65 godina od ubistva vođe četničkog pokreta Draže Mihalovića, venac na Adi Ciganliji na mestu gde je Državna komisija utvrdila da je pogubljen.

(Beta, Arhiva)

Vence su položili potpredsednik SPO i ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, potpredsednik SPO Aleksandar Jugović i funkcioner te stranke i predsednik Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta Aleksandar Čotrić.

Državna komisija za utvrđivanje činjenica o ubistvu generala vojske Kraljevine Jugoslavije u otadžbini Draže Mihailovića otkrila je da je on likvidiran kod ružičnjaka na Adi Ciganliji, a sigurno je da će uskoro otkriti i na kom mestu se nalaze njegovi posmrtni ostaci, rekao je Tanjugu ministar Srećković.

On je poručio da je današni dan prilika da društvo shvati koliko su bile teške posledice Drugog svetskog rata i da uvidi da mora da izleči posledice tog rata i komunističkog režima koji je posle njega uspostavljen.

Srećković je izrazio očekivanje da će konačno biti usvojen Zakon o restituciji, kao i procesi rehabilitacije nevino osuđenih žrtava političkog progona, ali i da će nakon toga sve žrtve komunističkog terora dobiti jedno zajedničko spomen obeležje, čime bi se ispravile istorijske nepravde.

SPO i Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta pokreću i inicijativu da Srbija proglasi 17. jul Danom sećanja na žrtve komunističkog terora, kojih je na kraju Drugog svetskog rata bilo više desetina hiljada, rekao je Čotrić.

On je predložio nadležnim republičkim i gradskim institucijama da se na Adi Ciganliji izgradi Memorijalni centar posvećen generalu Mihailoviću i pripadnicima Ravnogorskog pokreta.

Draža Mihajlović pogubljen je 1946. godine na Adi Ciganliji, na mestu gde se tada nalazio zatvor državnog suda u kome su robijali politički zatvorenici, a nedaleko odatle danas se nalazi ružičnjak.

(Tanjug)


http://www.mondo.rs/s212126/Info/Srbija/Obelezena_godisnjica_smrti_Draze_Mihailovica.html
*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment