Friday, July 22, 2011

U slavu besmrtnom Čiči u Australiji / Sidnej i Kanbera July 2011 / Počasti đeneralu Dragoljubu - Draži Mihailoviću


*****

Vesti Online
20. 07. 2011. 02:30h

Protekli vikend u srpskim organizacijama Sidneja i Kanbere prošao je u odavanju počasti đeneralu Dragoljubu - Draži Mihailoviću, na dan njegove smrti, u Australiji poznat kao Dražin dan. U Sidneju su održana tri, a u Kanberi jedan parastos za đenerala i njegove saborce.






Organizacija Srpski četnici Australije priredila je obeležavanje Dražinog dana na prostoru CŠO "Sveti Nikola" u Blektaunu, gde se nalazi i spomenik đeneralu. U jutarnjim satima, ovde je održana sveta arhijerejska liturgija koju je predvodio episkop australijsko-novozelandski, gospodin Irinej.

Posle toga, na prostoru ispred spomenika održan je pomen i položeni su venci. U ime Srpskih četnika, vence su položili dr Milan Brljkač i Zoran Ćurčić, ispred crkvene opštine Boško Arambašić, ispred Kola srpskih sestara Tarsa Lindzel, Košarkaškog kluba "Obilić" Stevan Šipka i Zoran Šalipur, Srpskog kulturnog kluba "Sveti Sava" iz Kanbere Ilija Veselinović i Sreto Dragićević, a ispred Gradskog veća Blektauna Kati Kolins.

Uz vojnički pozdrav trubom, najpre su na pola koplja spuštene zastave zemlje domaćina, Srbije i Četničkog pokreta, a onda, na novi zvuk trube, iznova podignute na vrhove jarbola.

Tokom ceremonije, osmoro mladih položilo je zakletvu o pristupanju srpskim četnicima.

Kasnije, u crkvenoj sali održana je akademija na kojoj je o Draži Mihailoviću i četničkom pokretu govorio profesor iz Beograda Ljubiša Jovanović.

Ceremoniji u Blektaunu prisustvovali su i ambasadorka Srbije u Kanberi gospođa Neda Maletić, gradonačelnik Ferfilda i član Parlamenta NSNj Nik Lalić i drugi. Uz vladiku Irineja, služio je lokalni paroh protojerej-stavrofor Nenad Đurašinović, sa đakonom Nemanjom Mrđenovićem.

Do kraja veran zakletvi i otadžbini



U nedelju po podne, u Srpskom centru Bonirig, u organizaciji Pokreta srpskih četnika Ravne Gore, priređen je parastos koji je predvodio gospodin Irinej, sa sveštenicima Radom Radanom, Miodragom Perićem, Ilijom Dragosavljevićem i Sašom Radojičićem.

Predsednik Pokreta Dušan Trifunović kazao je da danas odaje počast "čoveku koga ne treba da slave samo Srbi i Srbija, već i čitav svet".

- To je čovek koji se ne samo svojom hrabrošću, već i ljubavlju prema svom narodu, zemlji, Bogu i pravdi, odupro okupatoru i pri tome doprineo padu okupatorske sile. Đeneral Dragoljub - Draža Mihailović je čovek koji je spasao hiljade srpskih vojnika i srpskih civila, čovek zaslužan da Srbi nikada ne zaborave svoju veru i poreklo. Jedan od dokaza sam i ja: iako rođen u ovoj zemlji, moji roditelji su se trudili da me nauče srpski jezik, veru i istoriju, i tako mi usade ljubav prema mom poreklu - kazao je Trifunović.

Zatim je govorio gost iz Beograda profesor doktor Mile Bjelajac. On je imao detaljno izlaganje o srpskom četničkom pokretu, ličnosti i idejama đenerala Mihailovića, kao i vremenima u kojima je zauvek ostao veran vojničkoj zakletvi i otadžbinskoj dužnosti. Prikazan je i kraći dokumentarni film koji do sada nije viđen u široj javnosti. Među gostima u Bonirigu, bila je i ambasador Srbije Neda Maletić.


"Dražina žrtva vaskrsla Srbiju"

Obraćajući se prisutnim u Bonirigu, vladika Irinej je,
 uz ostalo, kazao:

- Draža Mihailović je poznat kao besmrtni Čiča. Kako je besmrtan kada smo mi svi ljudi smrtni? Zato što je ispunio onaj najvažniji zavet Hristov: da onaj koji polaže život za prijatelje svoje, to je onaj koji poseduje ljubav, a taj koji poseduje ljubav, poseduje i samoga Hrista koji je vaskrsenje i život - kazao je prvi čovek SPC Australije i Novog Zelanda, dodavši da se "Draža dobrovoljno predao da bismo mi sa njegovom žrtvom imali život i da bi naša nacija produžila svoj vek".

- Sa njegovom žrtvom naš narod je, bilo u rasejanju ili u danas oslobođenoj Srbiji, produžio svoj vek i živi svojim životom. Srbija nije umrla nego je sa njegovom žrtvom Srbija i te kako vaskrsnula. On je predvodio vaše roditelje koji su došli do ove naše nove domovine, do ove dične Australije koja je raširila ruke svoje i prihvatila sve nas, da bismo ovde mogli živeti u slobodi, onoj slobodi koja nam je jedno vreme tamo bila uskraćena i oduzeta.


Parastos u Grenvilu

Parastos skupa u Grenvilu
 
U subotu, u Udruženju boraca kraljevske vojske "Draža Mihailović" u sidnejskom Grenvilu, posle parastosa koji je vodio prota Dragan Saračević, održan je takođe prigodan program. Sveštenik Saračević govorio je o Trećem srpskom ustanku u svetlu pronađenih dokumenata o Ravnogorskom pokretu iz nemačke arhivske građe. Petar Rajković je pročitao poruku episkopa raško-prizrenskog u egzilu Artemija, a pesnik Andrija - Aca Tadić recitovao je svoje pesme.

Položeni venci na Forestu

Nikola Ćuk i Petar Rajković

Na prostoru hrama Svetog velikomučenika Georgija na Forestu u Kanberi u nedelju je održana sveta liturgija koju je vodio prota Dragan Saračević, a zatim su položeni venci i priređena komemorativna akademija u ovdašnjem Spomen-centru 'Draža Mihailović".

Voštanicu za pokoj duše đeneralu prislužio je jedan od njegovih oficira, poručnik Nikola Ćuk, osnivač grmečko-petrovačkog četničkog odreda i komandant Svilajske brigade u sastavu Dinarske četničke divizije.




http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Australija/Vesti/151640/U-slavu-besmrtnom-Cici




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment