Wednesday, July 06, 2011

Dan ustanka protiv fašizma ukinut zbog starog sukoba / Blic Online July 5, 2011

*****

Blic Online
V. Marić Brajković
05. 07. 2011. - 00:02h
July 5, 2011 
 
 
Srbija jedna od retkih koja ne slavi ustanakBEOGRAD - Srbija je jedna od retkih država u Evropi koja nema zvanično određen datum kojim obeležava pobunu protiv fašizma. Razlog je stari i duboki razdor partizanskog i ravnogorskog pokreta povodom toga ko je prvi ustao protiv fašizma. Do 2001. godine zvanični praznik ustanka protiv fašizma bio je 7. juli, ali nakon njegovog brisanja iz kalendara praznika nije određen nijedan datum koji bi podsećao na ovaj dan.


Ustanak ili zločin: Spomenik Žikici Jovanoviću Špancu u Beloj Crkvi
Foto: M. Janković

Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) najavio je da će ta organizacija pokrenuti inicijativu da 7. jul kao dan ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu ponovo postane državni praznik.

Predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević kaže da 7. jul mora to da bude jer država treba da prizna doprinos Jugoslavije u pobedi protiv fašizma. Srbija je u prošlosti, kako kaže Zečević, imala nekoliko događaja koji su opredelili njenu istoriju, a pored ustanaka, balkanskih ratova i Prvog svetskog rata tu spada i partizanski ustanak 1941. godine. S druge strane, pripadnici ravnogorskog pokreta i onih koji ga zastupaju kategorički osporavaju ovaj datum.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/263978/Dan-ustanka-protiv-fasizma-ukinut-zbog-starog-sukoba


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment