Thursday, July 28, 2011

"Komandir" i "1943. Dalmacijo, mladosti..." / Sećanja protagoniste događaja, senatora Ajmone Finestre, komandira V antikomunističke pravoslavne čete u Severnoj Dalmaciji u Đevrskama




Knjige "Komandir" i "1943. Dalmacijo, mladosti..." napisane su na osnovu sećanja protagoniste događaja, senatora Ajmone Finestre, komandira V antikomunističke pravoslavne čete u Severnoj Dalmaciji u Đevrskama. Obrađuju događaje na teritoriji Ervenika, Žegara, Kistanju - Bukovici.

Autor Mila Mihajlovic (novinarka RAI TV, Autor): "Želja koja me je vodila je pravda i istina, ne zaboravljajući da ne može biti ni jedna-jedina niti isključiva; takva je samo ljubav koju su proterani sinovi Srbije sobom odneli u svet: ljubav prema majci Otadžbini." "Komandir" roman o ljubavi i ratu, ispisan emotivno i poštujući istinu, baš kao knjiga istorije. Protagonista je mladi poručnik bersaljera, oficir isturenog odelenja na dalmatinsko-hrvatsko-bosanskoj granici. Posle kapitulacije Italije vraća se u zemlju i nastavlja da se, do definitivnog kraja rata, bori na čelu jurišnika, dalmatinskih veterana. Odiseja ljubavi dvoje mladih, pregaženih paklom Balkana i građanskog rata u Italiji, slede logor, poniženja, zatvor i politički proces. Roman je istinita priča o mladosti, idealima i strasti, o ljudima predodređenim za žrtve Bogu Ratu, po pravilu iz redova pobeđenih i civila.

"1943. Dalmacijo, mladosti..." predstavlja jedinstveno svedočenje i viđenje italijanskog vojnika učesnika u ratnim zbivanjima u Lici i Dalmaciji. Spisak imena 29 četnika koje su partizani zarobili i bacili u jamu, takodje je jedinstven, dosada neobjavljen, istorijski dokument. Namera je bila da se događaji, ličnosti, njihova imena, herojstvo i tragedija otrgnu od zaborava i postave u mozaik istorijske istine. Izvori su svedočenja Ajmonea Finestre i dokumenti sačuvani po privatnim i državnim italijanskim arhivima.

Ukoliko ste zainteresovani da imate svoj primerak knjige, obratite se na e-maila adresu jnjegovic@hotmail.com

http://www.jadovno.com/intervjui-reportaze/articles/prvo-etnicko-ciscenje-u-evropi-pocinjeno-je-nad-srbima-u-hrvatskoj-1941-godine.html

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment