Monday, July 25, 2011

Slava hrama Svetog cara Nikolaja July 17, 2011






У Јошеви, под Цером, 17. (4) јула 2011, у ораганизацији "Духовно -националног центра "Свети владика Николај", обележена је крсна слава храма Св. цара Николаја. Званице из различитих делова Србије, као и из иностранства, почеле су да пристижу у наш Центар још у раним јутарњим часовима. Служење прве Свете литургије у нашем храму почело у девет часова. Началствовао је протојереј ставрофор Александар Степановић уз саслужење протојереја ставрофора Драгољуба Ивановића и јереја Ратибора Петровића. На литургији су отпеване стихире Светој царској мученичкој породици.

У беседи после Свете литургије oтац Драгољуб Ивановић је рекао: „У овом новоподигнутом храму верни народ ће проналазити утеху, исповедати се и причешћивати. Овај храм је и спомен на Господа Исуса Христа који је својом жртвом донео свим људима спасење и могућност вечнога живота. Желим посебно да се захвалим свим добротворима који су помогли његовуизградњу. Нека им Господ Бог подари дуг живот и пуно здравља, као и да сви радосно дочекамо освећење ове светиње. Овај храм ће бити посвећен великом руском светитељу мученику цару Николају који је страдао за своју веру и отаџбину. Нека и наш живот буде хришћански као и његов и нека се у овом храму прославља велико име Господње.“

После Свете литургије одслужен је парстос вођи Равногорског покрета генералу Драгољубу Михаиловићу и његовим борцима.

По завршеној Светој литургији сви гости су се окрепили на трпези љубави. Присутнима се обратио професор др Душан Тубић који је изнео основне тезе из своје књиге „Србски национални програм“. Он је указао на велике историјске догађаје, нагласивши посебно поједине делове који су фалсификати. Са великом пијететом говорио је о мученичкој жртви цара Николаја нагласивши његову велику љубав према нашем народу.

Главни и одговорни уредник часописа „Геополитика“ Слободан Ерић је у свом обраћању присутним гостима изразио велико задовољство што се баш у крају, у којем је он рођен, подиже храм великом руском светитељу цару Николају. Посебно су наглашене и чврсте везе србског и руског народа, а указано је и на садашње стање у држави и друштву.

Присутнима се обратио и државни секретар у министарству вера и дијаспоре др Предраг Тојић, који је надовезавши се на излагања претходних говорника нагласио да су потребне нове снаге искрених србских патриота које ће нашу земљу извести на прави пут.

Представник Српског четничког покрета у отаџбини мајор Јован је направио паралелу између страдања цара Николаја и генерала Драгољуба Михаиловића.

Овај скуп су својим присуством увеличали и представници Србског четничког покрета у отаџбини који су својим униформама дочарали изглед припадника Равногорског покрета.

Посебну духовну радост свим присутнима гостима је било допремање освећеног крста из Јерусалима са честицама преподобне књегиње Јелисавета и Свете мученице Варваре у наш храм. Часни крст је дар нашег пријатеља хаџи Игора.

Наше госте смо упознали са досадашњим радом листа „Глас са Цера“, притом им поклонивши примерке новог броја.

Прослава је настављена све до касних вечерњих сати у присуству наших верних пријатеља и поштовалаца из свих делова Србије као и дијаспоре. Договорени су нови планови и пројекти, које ћемо остварити у будућем периоду.


Говоре са прославе славе храма ћемо објавити у наредном броју „Гласа са Цера“


Владидимир Петровић

Информативна служба
Духовно-националног центра









*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment