Friday, July 22, 2011

Kosti pronađene na Adi Ciganliji nisu ljudske / Press Online July 22, 2011

*****

Press Online
BEOGRAD 22. 07. 2011
July 22, 2011 

Potvrda... Rezultat analize antropološkog tima na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu

Kosti koje su otkrivene na Adi Ciganliji, gde je ubijen Draža Mihailović, nisu ljudske, utvrdio je antropološki tim Instituta za sudsku medicinu u Beogradu

- Pronađene kosti obrađene su u laboratoriji za antropologiju. Ispitali smo sve i utvrdili da se ne mogu dovesti u kontekst sa eventualnim grobom Mihailovića. Konkretno, pronađene kosti nisu ljudskog porekla - rekla je profesor anatomije Marija Đurić.

Antropološki tim, na čijem je čelu profesor Slobodan Nikolić, nije se bavio pitanjem od koje životinjske vrste su kosti.

Nikolić za Press kaže da je njegova koleginica o rezultatima ispitivanja obavestila nadležnog istražnog sudiju Dragana Pantelića i Državnu komisiju.

S druge strane, sekretar komisije Srđan Cvetković rekao je za Press da „nije dobio izveštaj, ali da je to zato što je možda poslat poštom." Na pitanje zašto je po iskopavanju govorio da su kosti ljudske, ističe da „kao istoričar nikada to ne bi mogao da tvrdi".

- Naš zadatak bio je da lociramo mesto i jamu, i sa tim je naš posao završen. Tu, međutim, tek predstoji istraživanje, za šta je nadležan Institut za sudsku medicinu - kaže Cvetković.

Predsednik Državne komisije Slobodan Marković podsetio je da bi ovo telo moglo početkom septembra, ako institut dotle završi ekshumaciju, održi sastanak i izda konačan izveštaj.

Srpski pokret obnove (SPO) ocenio je da tvrdnje da kosti nisu ljudskog porekla predstavljaju novo ruganje žrtvama i veličanje zločina.

- Tvrdnja da otkopane kosti nisu ljudske, nego životinjske, bila bi prihvatljiva jedino pod uslovom da su tada postojale životinje koje su pušile na lulu i koje su vezivane lisicama, jer su na Adi sa kostima otkopane i lisice i lula - navode u SPO.

Članovi državne komisije samoinicijativno su 18. juna počeli iskopavanje na Adi.


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/169307/Kosti+prona%C4%91ene+na+Adi+Ciganliji+nisu+ljudske.html


*****


If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment