Thursday, July 21, 2011

Ravnogorci traže vraćanje imena mostovima u Beogradu

Mosta Kralja Aleksandra

Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta, na čijem čelu je poslanik SPO Aleksandar Čotrić, uputila je 21. jula inicijativu Skupštini grada Beograda da se mostovima na Savi i Dunavu u glavnom gradu vrate nazivi koje su nosili kada su izgrađeni.

Asocijacija traži da se Brankovom mostu vrati naziv most Kralja Aleksandra, a Pančevačkom mostu naziv po kralju Petru Drugom.

"Na ovaj način pokazaćemo da poštujemo tradiciju, volju onih koji su mostove izgradili i zasluge kraljevske porodice Karađorđević za podizanje mostova koji su povezali Beograd sa ostalim delovima Srbije, kao i sa centralnom i jugoistočnom Evropom", smatra Asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta.

U saopštenju Asocijacija navodi da je Savski most koji se nezvanično naziva Brankov svečano otvoren 16. decembra 1934. godine, dva meseca posle atentata na kralja Aleksandra u Marseju, i nazvan je most Kralja Aleksandra i da je to ime nosio do aprila 1941. godine kada je srušen.

Most je obnovljen 1956. godine kada je nazvan most Bratstva i jedinstva, rečeno je u saopštenju.

Asocijacija predlaže da se tom mostu vrati njegovo prvobitno ime Most kralja Aleksandra, a takođe i da se mostu preko Dunava koji se neslužbeno naziva Pančevački, vrati ime Most Kralja Petra Drugog, kako je glasio prvobitni naziv od 27. oktobra 1935. godine kada je most završen.

Most je srušen u noći između 10. i 11. aprila 1941. godine, a obnovljen je 1946. godine, navodi se u saopštenju.


Aleksandar Cotric

www.cotric.com
alecotric@gmail.com


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment