Sunday, June 12, 2011

ПОМОЗИМО ИЗГРАДЊУ СПОМЕН ЧЕСМЕ У ЧАСТ РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА

Click on the image above to enlarge it for ease of reading the text.


У селу Скакавци код Косјерића, поводом 70 година од доласка ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића и Југословенске војске у отаџбини на Равну гору, гради се Спомен чесма. Ово дело представљаће трајни спомени и допринос свему ономе што ће Срби у Отаџбини и расејању урадити на ову значајну годишњицу првог антифашистичког покрета у поробљеној Европи. На овом извору је ђенерал боравио са саборцима 1944. године, пред полазак на Светосавски конгрес који је одржан у селу Ба код Љига.

Иницијатори за изградњу Спомен чесме су Месна заједница Доња Ражана, ОО СПО Косјерић и МО СПО Скакавци. Председник Организационог одбора за подизање обележја је Александар Југовић, потпредседник СПО и народни посланик. У Организационом одбору су Драгоман Николић, Добривоје Маринковић, Драги Јовановић, Милан Марковић и Бранко Остојић. Додатне информације могу се добити од Драгог Јовановића на телефон 064 515 77 26.

Новчана средства за подизање Спомен чесме могу се уплатити на број рачуна МЗ Доња Ражана, на број; 840-2250745-63, позив на број 24-11.

Према пројекту проф. Архитектонског факултета Спасоја Крунића, кубична форма чесме пројектована је у међусобној зависности свих елемената са јасном симболиком бројева. Мноштво коцки израђених ручно од камена корал Косјерић симболизује бројност опредељених за борбу за спас Отаџбине и Монархије.

Унутрашњост тела чесме отворена је ка западу и пење се у десет корака, десет Божјих заповести (десет је савршен број, повратак јединству), ка квадратном процепу на истоку у коме се налази крст. На сваком степену налазе се четири месингане свеће, укупно четрдесет, према четрдесет дана велиог поста, Христових 40 дана у пустињи...

Укупна висина чесме је три метра. Три су теолошке врлине; вера, нада и љубав.

Бетонски зидови малог амфитеатра биће обухваћени бршљаном који попут свих зимзелена значи вечно трајни живот, смрт и бесмртност, верност.


Aleksandar Cotric


http://www.cotric.com/
alecotric@gmail.com


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment