Saturday, June 18, 2011

Nađeni ostaci kostiju na Adi / Video / B92 Subota June 18, 2011

*****

Izvor: B92, Tanjug
Hronika

Subota 18.06.2011
Saturday, June 18, 2011



Beograd -- Komisija za utvrđivanje istine o grobu Draže Mihailovića izvršila je snimanje terena i pronašla ostatke zatvora, a ispred koga je navodno i izvršeno streljanje.


"Pronađene su lisice i delovi kostiju koji su uprljani, što ukazuje na pokušaj spaljivanja dokaza" , objašnjava Srđan Cvetković, član državne komisije.

"Policija je bila na licu mesta i sada je na potezu Tužilaštvo koje će voditi proces ekshumacije. Komisija je ovim završila svoj deo posla" , navodi Cvetković.

Predsednik Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta Aleksandar Čotrić izjavio je posle skeniranja terena na Adi da sada predstoji veliki i značajan deo posla, koji podrazumeva forenzičko veštačenje i ekspertizu DNK uzoraka, čime bi moglo da se eventualno dokaže da su pronađeni posmrtni ostaci zaista Mihailovićevi.

Samo nekoliko metara od krsta Draži Mihailoviću koji je nedavno postavljen na Adi ciganliji, nalazi se, kako su geometri utvrdili jama u koju je posle streljanja položeno telo četničkog generala. Iskopavanja su počela tek pošto su geometri izmerili tačnu lokaciju zatvora na adi i poboli kočiće, čime su određene dimenzije zatvora.

Pošto su utvrđene dimenzije zatvora i pronađen severni zid, iz komisije najavljuju da će u sledećoj fazi prekopavati odrešeni prostor u potrazi za ostacima tela četničkog generala. Ukoliko nešto bude pronađeno, forenzičari će DNK analizom morati da utvrde da li se radi o ostacima Draže Mihajlovića ili ne.

Ipak, sada je neophodno da Vlada iz budžeta obezbedi sredstva, jer su do sada komisije za otrkivanje masovnih gorbnica posle septembra 1944. godine i za otkrivanje groba generala Mihailovića.

On je u pisanoj izjavi za medije istakao da je potrebno da Vlada Srbije iz budžeta obezbedi sredstva, jer do sada su komisije za otkrivanje masovnih grobnica posle septembra 1944. i za otkrivanje groba generala Mihailovića radile bez novca iz državne kase.

Tokom dana ekipa B92 bila je na Adi Ciganliji pred sam početak istraživanja terena.

"Tragamo za primarnom grobnicom. Jedan od četiri svedoka tvrdi da je kasnije telo Draže Mihailovića izmešteno, što može biti laž", objasnio je Cvetković.

Da bi mogli tačno da utvrde gde se nalazi jama sa telima, članovi Državne komisije za utvrđivanje grobnog mesta Draže Mihailovića su lopatama i ašovima morali da pronađu severni zid zatvora, gde su se dalje vršila ispitivanja.

Do mesta gde se pretpostavlja da je sahranjen Draža Mihailović došlo se na osnovu identičnih iskaza četiri svedoka koji su bili zatočeni u zatvoru na Adi i izjave jednog oficira nekadašnje OZNE.

"Ti svedoci su potvrdili da su čuli pucnje u noći između 16 i 17. Osuđena lica su brodom dovezena, zatvorenici su iskopali raku i osuđenici su ispred zida streljani" , objašnjava Cvetković.

Pošto su utvrđene dimenzije zatvora i pronađen severni zid, iz komisije najavljuju da će u sledećoj fazi prekopavati odrešeni prostor u potrazi za ostacima tela četničkog generala. Ukoliko nešto bude pronađeno, forenzičari će DNK analizom morati da utvrde da li se radi o ostacima Draže Mihailovića ili ne.

Da podsetimo, pre manje od godinu dana, u prvoj fazi istraživanja utvrđeno je pod kakvim okolnostima je ubijen general Mihailović. Do tih podataka se došlo na osnovu informacija saslušanih svedoka, uz potvrdu dokumentacije poverljivog arhiva Velike Britanije.


KLIKNITE OVDE DA GLEDATE VIDEO:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=06&dd=18&nav_category=16&nav_id=519809


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment