Saturday, June 25, 2011

Ekshumacija na Adi počinje iduće nedelje / Blic Online June 25, 2011

*****

Blic Online
V. Z. Cvijić
25. 06. 2011. - 00:02h
June 25, 2011
 
Za DNK analizu potrebno četiri nedelje
 
BEOGRAD - Prvi rezulati ekshumacije, koju će voditi stručnjaci Instituta za sudsku medicinu u Beogradu na Adi, gde se sumnja da je ubijen i tajno zakopan gneral Dragoljub Draža Mihailović (53), mogli bi da budu poznati iduće nedelje.
 

Viši sud u Beogradu juče je prosledio naredbu istražnog sudije za ekshumaciju po zahtevu Tužilštva. Profesor Branimir Aleksandrić sa Instituta za sudsku medicinu, kaže za “Blic”, da bi tim - u kome bi bili specijalista za sudsku medicinu ovog instituta i antropolog Instituta za anatomiju - mogao da bude formiran u podnedeljak, a ekshumacija okočnana do kraja nedelje, dok za DNK analizu treba najviše četiri nedelje.

- Ukoliko je devet osoba, kako navode u Komisiji, onda bi to otprilike bila jama tri sa pet metara. Morao da se skida sloj po sloj zemlje i ručno da se kopa da se ne bi oštetile kosti. Naravno, mora da se uradi i probno kopanje okolo jame - objašnjava profesor Aleksandrić.

On navoodi da će kosti koje su već nađene mogu da budu veoma brzo da budu poslate na DNK anlizu, koja pojedinačno traje tri do pet dana. Potom je neophodno uraditi i uporednu DNK analizu sa uzorka od nesporednih bliskih srodnika.

- U Institutu postoji samo jedan aparat za DNK analizu i priorite imaju pritvorski slučajevi. Ukoliko kosti u jami budu razdvojene po telima onda će za DNK analizu biti potrebno manje vremana, a ako budu pomešane da se ne mogu razvrstati biće potrebno do četiri nedelje - kaže profesor Aleksandrić.

On navodi da će se brzo raditi analiza DNK kostiju, koje su već nađene na Adi i za koje se sumnja da su ljudske.

Kosti nađene na Adi, pored zida nekadašnjeg zatvora, videla su dvojica lekara koji su ocenili da one “izgledaju kao ljudske, ali da to ne mogu da stopostotno zaključe bez analiza”.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment