Saturday, June 18, 2011

POTRAGA NA ADI: NAĐENA KOST RUKE I TRAGOVI KREČA / Subota June 18, 2011

*****

KURIR
www.kurir-info.rs
Subota, 18. Jun, 2011
Saturday June 18, 2011




BEOGRAD - Potraga za posmrtnim ostacima četničkog komandanta Dragoljuba Draže Mihailovića počela je danas u 14,15 časova na mestu nekadašnjeg zatvora na Adi Ciganliji. Nekoliko minuta nakon početka potrage, u probnoj jami skenerom je nađena kost ljudske ruke, a pre toga i tragovi kreča, javljaju Vesti.

U potrazi se koristi najsavremenija sonda za pretragu terena i tehnologija koja je primenjena za nalaženje masovnih grobnica iz poslednjih ratova.

Skeniranje će, prema najavi istoričara koji se nalazi na čelu Komisije za otkrivanje tajnih grobnica, obaviti preduzeće "Monting" koje poseduje adekvatnu opremu.

"Ukoliko se utvrdi da na tim lokacijama ima zakopanih posmrtnih ostataka, uslediće njihova eshumacija i DNK analiza", naglasio je sekretar Državne Komisije za otkrivanje tajnih grobnica ubijenih posle 1944. godine, Srđan Cvetković, koji je prethodno ozvaničio da je skeniranju prethodila trodimenzionalna rekonstrukciju mesta na Adi Ciganliji gde je, prema izjavama svedoka, streljan Mihailović i ostali zatvorenici i utvrđeno kako je tačno izgledao prostor u kome su bili zatočeni.

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini je posle montiranog procesa ubijen u ranim jutarnjim časovima 17. jula 1946. na Adi pored starog zatvora, srušenog kasnije, saopštila je sredinom aprila, posle dvogodišnjeg rada, Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju i grobnom mestu Mihailovića.

"Reč je o primarnoj grobnici, a postoje indicije da su posmrtni ostaci generala Mihailovića posle nekoliko meseci iskopani i preseljeni na drugo mesto s ciljem da nikada ne budu pronađeni," objasnio je tada član Komisije i koordinator Vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen.



http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/potraga-na-adi-nadjena-kost-ruke-i-tragovi-kreca-96719.php

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment