Tuesday, June 21, 2011

Субнор стражари на Ади / Politika June 20, 2011


*****

Politika Online
М. Четник
Oбјављено: 20.06.2011.
June 20, 2011

 Од прексиноћ у Београду, на Ади Циганлији, после вести о открићу људских костију на месту за које се претпоставља да крије посмртне остатке генерала Драгољуба Драже Михаиловића, стражари делегација Субнора.

Људске кости и делови затворских лисица
пронађени у суботу
(Фото М. Четник)


Активисти партизанске борачке организације, одмах по доласку, упустили су се у препирку с полицајцима који обезбеђују локацију на којој се ископава тајна гробница, протестујући и питајући зашто се ту копа.

Стражарење у сменама настављено је све до јуче око 17 часова када се постарија стражарска екипа повукла с лица места, а не зна се да ли су некадашњи партизани прешли на конспиративне методе осматрања.

Данашње активности код „ружичњака“ на Ади, на месту где је прокопан огледниров, биле су прилично скромне. Према изјави коју смо добили од Блаже Ђуровића, шефа геодетске екипе предузећа „Монтинг“ које добровољно и бесплатно пружа услуге истрази, јучесу, мањом копачком акцијом, пронађене још две људске кости које су, према процени хирурга који их је прегледао, делови ребара.

Место копања, због могуће кише, наткривено је шатором. Следећих дана, каже Ђуровић, ископавање би требало дасе настави.

Међутим, оно што у овој ситуацији изгледа као преплитање надлежности могло би довести до вакуума одговорности. Јер, тренутно нико од ангажованих, ни јуче ни данас, није знао да каже који је државни орган у овој ситуацији најнадлежнији и најкомпетентнији: полиција, истражни судија,

Државна комисија за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. године чији је најактивнијичланисторичар Срђан Цветковић, секретар ове комисије, или Комисија за откривање истине о погубљењу Драже Михаиловића чији је шеф Слободан Радовановић, који је, истовремено, и шеф Републичког јавног тужилаштва, или пак Тужилаштво за ратне злочине.




http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Subnor-strazari-na-Adi.sr.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment