Monday, June 20, 2011

Drašković: Kraj velike istorijske nepravde / Vesti - Srbija June 19, 2011

*****

Vesti - Srbija
Tanjug
19 jun 2011
Sunday, June 19, 2011


Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smatra da otkrivanje grobnice na Adi Ciganliji sa posmrtnim ostacima streljanih na toj lokaciji 1946. i ljudskih kostiju za koje se veruje da pripadaju Draži Mihailoviću predstavlja kraj ispravljanja velike istorijske nepravde.

"Radujem se povratku generala svom narodu. Ovu vest sam dočekao sa velikim uzbuđenjem", izjavio je Drašković i ocenio da će se Srbija "povratkom generala vratiti na Zapad, tamo gde smo i bili".

"To znači i izlečenje naroda od komunističkih bolesti ideološke istorije. Istok ili Zapad, diktatura ili demokratija: to je bio razlog tragičnog partizansko-četničkog sukoba. Drugog razloga nije bilo, jer su se i jedni i drugi borili protiv okupatora i ustaša, i jedni i drugi bili su za Jugoslaviju, i jedni i drugi bili su, uglavnom, Srbi", rekao je Drasković u intervjuu sutrašnjem "Presu".

On smatra da to "vodi i pomirenju mladih generacija, jer će rado prihvatiti već dokazanu istinu da je gerila generala Mihailovića bila antifašistička, a ne izdajnička. Te istinite istorije Srbija se neće stideti".

Drašković je ocenio i da više od 60 godina nije postojala politička volja da se sazna istinu o ubistvu Mihailovića i mestu gde je sahranjen.

"Postojala je samo politička volja da se krije istina. Odgovornost je na onima koji su baštinili poredak zasnovan na diktaturi posle Drugog svetskog rata. Jedino se SPO borio za rehabilitaciju Ravnogorskog pokreta i generala Mihailovića. Zbog toga smo trpeli veliku političku štetu. Otpori postoje i dan-danas jer je sistem ostao nepromenjen", kaže Drašković.

Na pitanje ko to danas usporava rešavanje misterije o Mihailoviću, on je odgovorio: "Iza Draže se zaklanjaju najveći protivnici našeg kretanja u Evropu i na Zapad, a Draža je ubijen isključivo zato što je bio za Zapad. Pogledajte samo te takozvane patriotske snage koje demonstriraju protiv konferencije NATO-a u Beogradu, a EU proglašavaju antisrpskom, jeretičkom".

Sekretar Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica onih koji su ubijeni posle 1944. godine Srđan Cvetković izjavio je Tanjugu da će posmrtni ostaci koji su pronađeni na Adi Ciganliji, a za koje se veruje da pripadaju generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, najverovatnije biti predati na DNK analizu tek kada se formira tim forenzičara koji će obaviti detaljno otkopavanje terena.




http://www.srbijanet.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/85917-draskovic-kraj-velike-istorijske-nepravde.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment