Sunday, June 19, 2011

Rešena misterija posle 65 godina: Draža iskopan na Adi / Press Online June 19, 2011

*****

Press Online
Beograd 19. 06. 2011
Veljko Miladinović

June 19, 2011

ĐENERAL PONOVO MEĐU SRBIMA... NA ADI CIGANLIJI DRŽAVNA KOMISIJA OTKRILA GROBNICU SA POSMRTNIM OSTACIMA ČETNIKA STRELJANIH 1946. GODINE

Poslednji je pao - Ostaci kostiju verovatno pripadaju generalu Draži Mihailoviću, pošto je po svedočenjima on u grupi ubijen poslednji, rekao je Srđan Cvetković iz Komisije. Svedočanstva - Lokacija je utvrđena na osnovu četiri svedočenja koja je objavljivao Press, i koja su se poklapala u opisima rekonstrukcije nekadašnjeg zatvora



Na mestu na kom je po iskazima svedoka utvrđeno da se nalazi primarna grobnica generala Draže Mihailovića juče su pronađeni ostaci ljudskih kostiju za koje se veruje da su njegove.


U površinskom iskopavanju na samo metar dubine pronađeno je 11 većih kostiju (dužine od pet do deset centimetara), devet manjih, kao i tri ostatka spaljenih ljudskih kostiju. Otkriće grobnice na Adi Ciganliji nedvosmisleno potvrđuje svedočenja zatvorenika i 91-godišnjeg oznaša koja je naš list prvi objavio.

Četiri svedoka

To nam je potvrdio sekretar Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica Srđan Cvetković. On nije očekivao da će već na početku iskopavanja naići na posmrtne ostatke, ali, kako je rekao, rekonstrukcija nekadašnjeg zatvora pokazala se kao vrlo precizna. Ona je urađena na osnovu svedočenja koja je objavljivao Press.

- Lokacija je utvrđena na osnovu četiri svedočenja, koja su se poklopila u većini detalja. To su svedočenja Mihajla Šaškijevića iz Amerike, Lazarevića iz Kragujevca, Milisava Markovića iz Konatice i svedočenje oznaša koje je Press objavio - doslovno je rekao Cvetković.

On objašnjava da su svi svedoci govorili o mestu na kom se seku zapadni i severni zid zatvora.

- Mihajlo Šaškijević je u svom svedočenju od trideset strana čak nacrtao i mapu na kojoj je obeleženo upravo ovo mesto koje smo otkrili. Svi su govorili o Nemcima koje su dovodili na iskopavanje, kao i da su tog dana bili prisutni visoki oficiri Ozne koji inače nisu dolazili u zatvor - priča Cvetković.

Iskopavanjem lokacije pronađen je i gašeni kreč, krhotine flaše, kao i tri ostatka spaljenih kostiju. Blažo Đurović, direktor firme „Monting holding" koja se dobrovoljno uključila u iskopavanje tajnih grobnica, kaže da se na osnovu toga, bez dileme, zaključuje da su leševi spaljeni.

- Na osnovu ranijih iskustava u iskopavanjima grobnica, možemo da pretpostavimo da da su u pitanju ostaci više leševa. Prvi ostaci koje smo našli pripadaju starijim ljudima. To ćemo sa sigurnošću moći da kažemo tek nakon što se odrade DNK analize. Naše je bilo da otkrijemo da li na ovom mestu ima grobnica i ovaj istorijski zadatak smo obavili - kaže Đurović.

Srđan Cvetković je rekao da postoji verovatnoća da ostaci kostiju pripadaju upravo generalu Draži Mihailoviću, pošto je, po svedočenjima, on u grupi ubijen poslednji. Otkriće posmrtnih ostataka na mestu gde su pogubljeni Draža i njegovi saborci otvara mogućnost da ipak nije došlo do premeštanja, već da su to „podmetačine koje su poslužile da se sakrije prava istina".

Najveći korak do istine

- Mi ne možemo sa sigurnošću ništa da tvrdimo, ali napravili smo veliki posao otkrićem da je ovde zaista bilo grobnica. Obavestili smo javnog tužioca i policiju, i sada forenzičari treba da sprovedu istragu i utvrde čiji su ovo posmrtni ostaci - kaže Srećković.

Direktor Instituta za savremenu istoriju Moma Pavlović kaže da je ovo najveći „praktični" pomak u otkrivanju istine o pogubljenju Draže Mihailovića, jer je dokazano ono što je Komisija do sada mogla da navede kao „najverovatniju verziju".

- Dokazani su pozicija zatvora i tačna lokacija krečane koja je bila stratište za zatvorenike. Treba sačekati DNK analizu, kako bi se utvrdilo da li se u toj grobnici nalaze i ostaci Draže Mihailovića. Ipak, toliko je bilo ubistava ideoloških neistomišljenika da sam bog zna čije se sve kosti tu mogu naći - kaže Pavlović.

Istoričar Milosav Samardžić koji je zastupao tezu da je Draža pokopan u Lisičjem potoku kaže da treba sačekati da se urade dublja iskopavanja i DNK analiza.

- Grobnice te vrste se prostiru i po deset metara u širinu, treba videti šta sve ta lokacija na Adi krije. Ako se posle DNK analize ispostavi da tu leže posmrtni ostaci Draže Mihailovića, onda samo mogu da vam kažem svaka vam čast što ste bili u pravu - rekao nam je Samardžić.

Miladin Gavrilović, direktor Zadužbine kralja Petra na Oplencu i član Komisije za otkrivanje istine o pogubljenju Draže Mihailovića, pohvalio je otkriće grobnice i upozorio da lokacija mora dobro da se zaštiti, da ne bi došlo do „ideološke odmazde".

Na mesto iskopavanja juče je došla policija i obezbedila ga, a rečeno je da će obezbeđenje JP „Ada Ciganlija" preko noći da patrolira oko novootkrivene grobnice.



Kompletan tekst možete pročitati u štampanom izdanju Pressa



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment