Monday, June 20, 2011

Vuk Drašković za Press: Povratak Draže leči Srbiju / Press Online June 20, 2011

*****

20. 06. 2011
PRESS Online
B. Bojić
Monday, June 20, 2011

Intervju... Vuk Drašković

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković kaže da činjenica da je državna komisija na Adi Ciganliji otkrila grobnicu sa posmrtnim ostacima četnika streljanih 1946. i ljudske kosti za koje se veruje da pripadaju Draži Mihailoviću ukazuje da se danas u Srbiji završava ispravljanje jedne velike istorijske nepravde, da je to poraz laži i pobeda istine

Vuk Draskovic

- Radujem se povratku generala svom narodu! Ovu vest sam dočekao sa velikim uzbuđenjem - kaže u intervjuu za Press Drašković, koji se inače dve decenije borio da se sazna istina o smrti generala Mihailovića.

Šta rešavanje misterije o smrti generala, stare 65 godina, znači za Srbiju?

- Povratkom generala vratićemo se na Zapad, tamo gde smo i bili. To znači i izlečenje naroda od komunističkih bolesti ideološke istorije. Istok ili Zapad, diktatura ili demokratija: to je bio razlog tragičnog partizansko-četničkog sukoba. Drugog razloga nije bilo, jer su se i jedni i drugi borili protiv okupatora i ustaša, i jedni i drugi bili su za Jugoslaviju, i jedni i drugi bili su, uglavnom, Srbi. Ovo vodi i pomirenju mladih generacija, jer će rado prihvatiti već dokazanu istinu da je gerila generala Mihailovića bila antifašistička, a ne izdajnička. Te istinite istorije Srbija se neće stideti.

Komunisti se nisu ni trudili da posle streljanja sakriju posmrtne ostatke, kosti su nađene u površinskom iskopavanju, na samo metar dubine.

- Bili su bahati i verovali su da će večno vladati. Osim toga, krili su zločin. Ćutali su o njemu, jamu u koju su zakopali generala Dražu pretvorili su u izletište i ružičnjak. Nažalost, više od 60 godina nijedan Srbin nije ni pokušao da nađe i otkopa kosti generala Draže.

Zašto? Samo zbog nedostatka političke volje da se konačno sazna istina?

- Postojala je samo politička volja da se krije istina. Odgovornost je na onima koji su baštinili poredak zasnovan na diktaturi posle Drugog svetskog rata. Jedino se SPO borio za rehabilitaciju Ravnogorskog pokreta i generala Mihailovića. Zbog toga smo trpeli veliku političku štetu. Otpori postoje i dan-danas jer je sistem ostao nepromenjen.

Ko to danas usporava rešavanje misterije o Draži?

- Iza Draže se zaklanjaju najveći protivnici našeg kretanja u Evropu i na Zapad, a Draža je ubijen isključivo zato što je bio za Zapad. Pogledajte samo te takozvane patriotske snage koje demonstriraju protiv konferencije NATO-a u Beogradu, a EU proglašavaju antisrpskom, jeretičkom.

A kako ocenjujete odnos Vlade?

- Zaslužuje pohvalu, formirala je državnu komisiju koja je otkrila grob generala Mihailovića. Što se medija tiče, Press je odigrao ključnu ulogu i dao punu medijsku podršku komisiji, a i sam je tragao za istinom i dokazima.



Kompletan tekst možete pročitati u štampanom izdanju Pressa
B. Bojić


http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/165536/Vuk+Dra%C5%A1kovi%C4%87+za+Press:+Povratak+Dra%C5%BEe+le%C4%8Di+Srbiju.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment