Monday, June 20, 2011

DNK analiza kostiju nađenih na Adi tek posle forenzičarskog ispitivanja / Blic Online June 19, 2011

*****


Blic Online
Vuk Z. Cvijić

19. 06. 2011. - 12:58h
Sunday June 19, 2011 
 
Sekretar Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica žrtava partizanskih jedinica, Srđan Cvetković kaže da će pronađene kosti na mestu gde je ubijen đeneral Dragoljub - Draža Mihailović, najverovatnije biti predate na DNK analizu tek kada se formira tim forenzičara koji će obaviti detaljno otkopavanje terena.



Potraga za posmrtnim ostacima vođe Ravnogorskog pokreta

- Tek predstoji veliki posao, koji bi, ako počne naredne sedmice, trebalo da traje nekoliko nedelja. Tužilaštvo trebalo da odredi ljude iz Instituta za forenzičku medicinu, koji bi nastavili postupak. Juče je otkopan samo jedan rov na lokaciji gde je, prema svedočenjima, streljan Mihailović. Taj rov je iskopan da bi utvrdili tačno gde se nalazi zid zatvora, ali smo pronašli i kosti za koje predpostavljamo da su ljudkse - kaže Cvetković.

On procenjuje da će biti potrebno tri do pet dana da se otkopa celo mesto, a samo kopanje treba da bude precizno izvršeno, uz pomoć precizne metodologije i alata koje poseduju samo za to ovlašćene institucije.

Nakon toga, trebalo bi da se obavi sveobuhvatna DNK analiza nađenih uzoraka i uradi komparacija sa DNK potomaka.

On je dodao da je rad Državne komisija posle jučerašnjeg skeniranja terena i pronalaska kostiju, praktično završen, a da se nastavlja njen rad na drugim tajnim grobnicima, kojih, kako kaže, ima dosta širom Srbije.

- Mi smo pronašli gde je bio zatvor, streljanje, otkopali jamu, našli žice kojima su bili vezani, gašeni kreč, kosti...dalje treba da se to detaljno iskopa a to rade za to osposobljene institucije - precizirao je Cvetković.

Ova istraga ne bi bila moguća bez Blaže Đurovića, vlasnika preduzeća “Monting holding”, koji je dobrovoljno i besplatno pomogao Komisiji takošto je pronašao mape starog zatvora na Adi, kao i mape terena iz 1946. godine.

Na osnovu tih mapa juče je sa svojim tim sa savremenim mašinama izmerio lokaciju gde se nakda nalazio zatvor. Da bi ova meranja definitivno potvrdili iskopali su jarak da pronađu ostake zida, ali su osim toga otkrili kosti, ostake lisica i negašenog kreča na metar dubine.

Alat za kopanje ovog jarka, takozvanog “šlica” pozajmili su im na licu mesla iz JP Ada Ciganlija.

Cvetković je najavio da će se sutra razgovarati sa zamenikom državnog tužioca Slobodanom Radovanovićem o daljem vodjenju postupka.

- Tužilac bi trebalo da pokrene postupak pred sudom, sud bi zatim odredio insituciju i sudske veštake koji bi to radili, objašnjava Cvetković.

Komandahnt Jugoslovenske vojske u otdžbini je, prema svedočenjima, ubijen unoći izmedju 16. i 17. juna 1946. posle montiranog suđenja.

Komisija je do sada prikupila brojne podatke, najviše iz Velike Britanije koji potvrđuju da je suđenje đeneralu Mihailoviću, pred komunističkim sudom bilo namešteno. Ti dokazi su predati Veću, koje sada odlučuje o njegovoj sudskoj rehabilitaciji.


http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/260894/DNK-analiza-kostiju-nadjenih-na-Adi-tek-posle-forenzicarskog-ispitivanja


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment