Monday, June 20, 2011

Forenzičari daju konačnu reč čije su kosti nađene na Adi Ciganliji / Blic Online June 19, 2011

*****

Potraga za zemnim ostacima komandanta JVuO

Blic Online
Vuk Z Cvijić

19. 06. 2011. - 20:00h 00:20h

Sunday, June 19, 2011


BEOGRAD - Nakon što bude potvrđeno da su kosti koje su pronađene na Adi Ciganliji ljudske, radiće se uporedna DNK analiza sa posmrtnim ostacima roditelja Dragoljuba Draže Mihalilovića, generala Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji su sahranjeni na Novom groblju u Beogradu.

Prosejavanje zemlje na mestu gde se sumnja da je bačeno telo
 generala Mihailovića
 
- ​Stručnjaci smatraju da je DNK analiza sa kostima roditelja najpouzdanija metoda za nesumljivo utvrđivanje identiteta - kažu u Komisiji za pronalaženje zemnih ostataka generala Mihailovića.
 
Istoričar Srđan Cvetković, sektretar komisije za tajne grobnice žrtava komunizma i Blažo Đurović vlasnik preduzeća “Monting holding“ koje skenira grobnicu, juče su obišli lokalitet na Adi i prosejavanjem zemlje koju su prekjuče iskopali pronašli još nekoliko kostiju.
 
- Pronašli smo deo sleketa za koji sumnjamo da je od kičmenog stuba, tačnije pršljen, kao i deo kosti koji može biti od rebra. Dalja iskopavanja ćemo prepustiti stručnjacima forenzičarima - kaže Cvetković.
 
On napominje da forenzičarima predstoji veliki posao koji bi, ako počne ove nedelje, trebalo da traje nekoliko narednih sedmica. Cvetković dodaje da će on danas razgovarati sa tužiocem koji će odrediti ljude iz Instituta za forenzičku medicinu kako bi oni nastavili postupak iskopavanja.
 
Blažo Đurović kaže da će forenzičarima pomoći tako što će pre detaljnih iskopavanja iz njegovog preduzeća dovesti najsavremenije mašine za skeniranje da bi se eventualno utvrdio tačan obim grobnice. On je pronašao mape starog zatvora na Adi, kao i mape tog terena iz 1946. godine, pa je prekjuče izvršio merenja na osnovu njih. Ta merenja su upoređena sa izjavama svedoka koji su bili zatočeni u vreme kada je general Mihailović ubijen.
 
Nađene ljudske kosti o kojima će konačnu reč dati forenzičari
 
Da bi utvrdili gde se nalazio spoljni zid zatvora pored koga je, prema izjavama svedoka zakopano telo đenerala i još osam osoba koje su ubijene s njim, oni su juče iskopali probni rov u kome su pronašli kosti.
 
Alat za kopanje ovog jarka, takozvanog “šlica” pozajmili su im na licu mesla iz JP Ada Ciganlija
 
Cvetković je najavio da će se sutra razgovarati sa zamenikom državnog tužioca Slobodanom Radovanovićem o daljem vođenju postupka.
 
- Tužilac bi trebalo da pokrene postupak pred sudom, sud bi zatim odredio insituciju i sudske veštake koji bi to radili, objašnjava Cvetković.
 
Komandant Jugoslovenske vojske u otdžbini je, prema svedočenjima, ubijen unoći između 16. i 17. juna 1946. posle montiranog suđenja.
 
Komisija je do sada prikupila brojne podatke, najviše iz Velike Britanije koji potvrđuju da je suđenje generalu Mihailoviću, pred komunističkim sudom bilo namešteno. Ti dokazi su predati Veću, koje sada odlučuje o njegovoj sudskoj rehabilitaciji.


Utvrđeno mesto ubistva

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde i član Komisije za pronalaženje zemnih ostataka generala Dragoljuba Mihailovića kaže za "Blic" da je utvrđeno tačno mesto ubistva komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini i da sad forenzičari treba da ispituju lokalitet da bi se izvršila ekshumacija. "Osim đenerala Mihailovića tada su ubijeni i neki vodeći političari tog vremena. Eshumacija će se odnositi na sve žrtve", rekao je Homen.





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment