Thursday, June 23, 2011

Dražin unuk (Vojislav Mihajlović) ne da DNK na analizu / Vesti Online June 22, 2011

*****

Vesti Online
22. 06. 2011. 06:15h
Press
June 22, 2011


Vojislav Mihajlović, unuk Dragoljuba Draže Mihailovića, još uvek odbija da se odazove pozivu državnog tužioca da mu se uzme uzorak DNK, kako bi se utvrdilo da li ljudski ostaci pronađeni u grobnici na Adi pripadaju njegovom dedi, prenosi beogradska štampa.


Vojislav Mihailović

On na ovaj način dovodi u pitanje mogućnost da se istraga o pogubljenju njegovog dede sprovede do kraja, i to nakon što je lokacija streljanja neupitno utvrđena posle 65 godina.

Kako je "Pressu" rečeno u obe državne komisije koje se bave ovim slučajem, njegovo ponašanje je „od samog početka istrage o smrti njegovog dede krajnje čudno, jer ne pokazuje bilo kakvu zainteresovanost za rezultate i saznanja do kojih su komisije došle".

Kako je naveo Srđan Cvetković, sekretar državne komisije za tajne grobnice posle 1944, koji je u subotu otkrio postojanje ljudskih ostataka na lokaciji na Adi, istraživači su sada završili svoj posao, a dalja DNK analiza posao je forenzičara. On kaže da nikog ne treba prisiljavati da da svoj DNK, ali i ističe da je ponašanje Vojislava Mihailovića "zaista čudno".

- Stiče se utisak da se o mestu gde je zakopan Draža Mihailović više interesuje javnost nego njegovi potomci. To je njegova stvar, a na državnim organima koji preuzimaju istragu je da pronađu najbolji način da se završe ispitivanja. Mi ćemo još da uradimo jedno skeniranje terena, kako bismo tačno utvrdili dokle se prostire grobnica. Predstoji veoma kompleksan forenzički posao, pošto prema svedočenjima u toj grobnici leži ukupno devet leševa, ili osam u zavisnosti da li je sa njima streljan Dragi Jovanović. Od svih tih ostataka treba utvrditi koji bi mogao da pripada Draži Mihailoviću, ali isto tako treba utvrditi i za ostale ubijene, pošto i oni imaju potomke koji zaslužuju da saznaju istinu - kaže Cvetković.

Dragan Ječmenica, forenzičar iz Instituta za sudsku medicinu, kaže da ukoliko potomci Draže Mihailovića odbiju DNK analizu, postoji mogućnost da se pronađeni biološki materijal uporedi sa DNK uzorkom njegovih roditelja, koji su sahranjeni u Ivanjici.

- To što su tela stara decenijama ne utiče na mogućnost da se utvrdi DNK. Naši forenzičari sa Instituta imaju značajnog iskustva u izolaciji DNK iz starih ostataka. Uprkos kompleksnosti posla, postoji velika verovatnoća da se utvrdi da li je pronađeno telo Draže Mihailovića, ukoliko je biološki materijal u pronađenim ostacima sačuvan. Predstoji posao na dva fronta. Prvi je da se utvrdi koliko je tačno leševa pronađeno u grobnici, a potom i da se uporede sa DNK uzorcima njihovih rođaka - kaže Ječmenica.
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/145714/Drazin-unuk-ne-da-DNK-na-analizu


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****


No comments:

Post a Comment