Friday, June 24, 2011

Dražu su isekli sekirom? / Novosti June 23, 2011

*****

Vecernje Novosti
V. C. S.

23. jun 2011. 20:58
June 23, 2011
 
 
Tim koji je pronašao ostatke masovne grobnice na Adi ciganliji došao do novih saznanja o stradanju generala Mihailovića. Forenzičari potvrdili da su kosti ljudskog poreklaUPRKOS najavama da će Tužilaštvo odmah posle nalaženja masovne grobnice na Adi ciganliji, 18. juna, podneti zahtev za ekshumaciju Višem sudu u Beogradu, do kraja ove nedelje taj zahtev nije stigao, potvrđeno nam je u sekretarijatu beogradskog Višeg suda.

Stvari će, ipak, morati da se ubrzaju jer je probna forenzička analiza pronađenih kostiju potvrdila da su u pitanju - ljudske kosti! To znači da je Tužilaštvo obavezno da ispita čiji su posmrtni ostaci u pitanju.

Od kad su, na 65-godišnjicu streljanja generala Draže Mihailovića, posle skeniranja terena na Adi ciganliji, otkrivene tačke gde se nalazio zatvor iz kog je on odveden na pogubljenje, severni zid i krečana u koju je bačen, klupko je počelo da se odmotava.

Kako saznajemo, državnoj Komisiji za otkrivanje tajnih grobnica ubijenih posle 1944. stiglo je u četvrtak svedočenje izvesnog zatvorskog čuvara da je Mihailovićevo telo posle streljanja sekirom isečeno na delove! To bi moglo da objasni, kažu u Komisiji, zašto su pri probnoj ekshumaciji nađene rasparčane kosti.

Tela preostalih osam žrtava, tadašnjih visokih državnih i vojnih funkcionera, takođe streljanih u noći 16-17. juna 1946, ostala su cela. Prilikom skeniranja nađeno je dvadesetak kostiju, muštikla, ostaci živog kreča i starinsko ”unuče” za rakiju, koji se do danas nalaze u privatnom sefu.

Kako se naknadno ispostavilo, najveća kost nije, kao što se mislilo, kost ruke, već nožna kost, kaže Blažo Đurović, koji je skenirao teren.

- Ona je nađena u delu tik uz nekadašnji zid, pa postoje sumnje da posmrtni ostaci možda i ne leže u krečani, već u septičkoj jami, koja je bila u istoj ravni, samo sa druge strane zida - kaže Đurović.

On dodaje da je tim koji je pronašao posmrtne ostatke, o svom trošku uradio i probnu forenzičku analizu nađenih ostataka skeleta. Upravo ta analiza pokazala je da su kosti - ljudske!

Sada se očekuje da bude prekopan i istražen ceo teren, koji od subote čuva policija, kao i da bude formirana ekipa forenzičara koja će analizirati sve ostatke koje nađu. Posle DNK analize znaće se kome pripadaju.


MOGU DA ODREDE STAROST OSIM što su potvrdili da su u pitanju ljudske kosti, forenzičari bi na osnovu ostataka koje smo našli, mogli da odrede njihovu starost, pa čak, ako bude potrebe, i da uzmu DNK lanac koji bi se kasnije uporedio sa DNK uzorkom, da bi se znalo kome ostaci pripadaju - kaže Đurović.
*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment