Friday, June 24, 2011

Dražu su isekli sekirom? / Novosti June 23, 2011

*****

Vecernje Novosti
V. C. S.

23. jun 2011. 20:58
June 23, 2011
 
 
Tim koji je pronašao ostatke masovne grobnice na Adi ciganliji došao do novih saznanja o stradanju generala Mihailovića. Forenzičari potvrdili da su kosti ljudskog porekla



UPRKOS najavama da će Tužilaštvo odmah posle nalaženja masovne grobnice na Adi ciganliji, 18. juna, podneti zahtev za ekshumaciju Višem sudu u Beogradu, do kraja ove nedelje taj zahtev nije stigao, potvrđeno nam je u sekretarijatu beogradskog Višeg suda.

Stvari će, ipak, morati da se ubrzaju jer je probna forenzička analiza pronađenih kostiju potvrdila da su u pitanju - ljudske kosti! To znači da je Tužilaštvo obavezno da ispita čiji su posmrtni ostaci u pitanju.

Od kad su, na 65-godišnjicu streljanja generala Draže Mihailovića, posle skeniranja terena na Adi ciganliji, otkrivene tačke gde se nalazio zatvor iz kog je on odveden na pogubljenje, severni zid i krečana u koju je bačen, klupko je počelo da se odmotava.

Kako saznajemo, državnoj Komisiji za otkrivanje tajnih grobnica ubijenih posle 1944. stiglo je u četvrtak svedočenje izvesnog zatvorskog čuvara da je Mihailovićevo telo posle streljanja sekirom isečeno na delove! To bi moglo da objasni, kažu u Komisiji, zašto su pri probnoj ekshumaciji nađene rasparčane kosti.

Tela preostalih osam žrtava, tadašnjih visokih državnih i vojnih funkcionera, takođe streljanih u noći 16-17. juna 1946, ostala su cela. Prilikom skeniranja nađeno je dvadesetak kostiju, muštikla, ostaci živog kreča i starinsko ”unuče” za rakiju, koji se do danas nalaze u privatnom sefu.

Kako se naknadno ispostavilo, najveća kost nije, kao što se mislilo, kost ruke, već nožna kost, kaže Blažo Đurović, koji je skenirao teren.

- Ona je nađena u delu tik uz nekadašnji zid, pa postoje sumnje da posmrtni ostaci možda i ne leže u krečani, već u septičkoj jami, koja je bila u istoj ravni, samo sa druge strane zida - kaže Đurović.

On dodaje da je tim koji je pronašao posmrtne ostatke, o svom trošku uradio i probnu forenzičku analizu nađenih ostataka skeleta. Upravo ta analiza pokazala je da su kosti - ljudske!

Sada se očekuje da bude prekopan i istražen ceo teren, koji od subote čuva policija, kao i da bude formirana ekipa forenzičara koja će analizirati sve ostatke koje nađu. Posle DNK analize znaće se kome pripadaju.


MOGU DA ODREDE STAROST OSIM što su potvrdili da su u pitanju ljudske kosti, forenzičari bi na osnovu ostataka koje smo našli, mogli da odrede njihovu starost, pa čak, ako bude potrebe, i da uzmu DNK lanac koji bi se kasnije uporedio sa DNK uzorkom, da bi se znalo kome ostaci pripadaju - kaže Đurović.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment