Wednesday, June 15, 2011

Brišu partizane zbog četnika / "Politika" June 15, 2011

*****

Politika Online
June 15, 2011
M. Dugalić



Predsednik skupštine Kraljeva predlaže da se promene nazivi nekih ulica u ovom gradu

Da li će Trg Vojske promeniti ime? Foto M. Dugalić

Kraljevo – Milomir Šljivić, odbornik SPO-a inače i predsednik Gradske skupštine u Kraljevu, uputio je predlog nadležnoj skupštinskoj komisiji da se tri ulice u Kraljevu preimenuju tako što će, umesto dosadašnjih naziva, koji podsećaju na poznate komuniste, partizane i tekovine bratstva i jedinstva, nositi imena, kako tvrdi, poznatih četničkih junaka koji su pali u zajedničkim borbama sa partizanima a protiv fašista oko Kraljeva.

Stoga Šljivić a i SPO, koji je u Kraljevu na vlasti kao koalicioni partner sa SPS-om i demokratama, predlažu da se dosadašnja ulica Đure Đakovića nazove imenom predratnog kapetana Jovana Deroka, načelnika partizansko-četničkog štaba koji je vodio operacije oktobarske blokade grada i napada na fašističke okupatore oko Kraljeva. Deroko je poginuo početkom novembra 1941. godine. U istom predlogu traži se da sadašnja Zadarska ulica promeni ime i nazove se Ulicom Sime Uzelca, koji je bio poručnik, a poginuo je u borbi prilikom napada na okupirano Kraljevo. Tu se još predlaže da se ulica Sedam sekretara SKOJ-a ubuduće zove imenom poručnika Jovana Bojovića, koji je komandovao Jeličkim četničkim odredom i poginuo u borbama oko Kraljeva.

Uz stav da više nema razloga za postojanje naziva Trg Vojske Jugoslavije, Šljivić predlaže da se on preimenuje u Trg kralja Petra Prvog Oslobodioca. Pored njegovih zasluga u oslobodilačkim ratovima, on navodi i povezanost ovog kralja sa Kraljevom, odnosno Žičom u kojoj je 1904. godine miropomazan. U predlogu se još dodaje da je jedna ulica u Kraljevu nosila ime kralja Petra, ali je 1945. preimenovana u Ulicu generala Rankovića...

Pored detaljno nabrojanih vojničkih i patriotskih zasluga pomenutih četničkih oficira, pred komisijom će se u materijalu naći i dve strofe poznate pesme koju je nepoznati pesnik ispevao a već u prvoj se „četnički junaci“ pominju, pošto pesma kaže: „Nad Kraljevom silna vatra seva/ Da vidimo kog četnika nema/ Nema Sime, nema ni Deroka/ Obadva su poginula momka/”.

Međutim, uprkos opisanim zaslugama, pesmi i tvrdnji Milomira Šljivića da su se „u Kraljevu zajedno borili i četnici i partizani a da je sada 80 odsto od 320 ulica sa ’partizanskim’ imenom, da za mnoge čija imena ulice nose ne znaju ko su i šta su bili ni sami stanovnici tih ulica, da je usvojena Deklaracija SPO-a o nacionalnom pomirenju i da među odbornicima, valjda, neće biti dvojbe...”, mnogi smatraju da će, ipak, odborniku, predsedniku Gradske skupštine Milomiru Šljiviću i SPO-u biti potrebno još „deblje“ obrazloženje da bi predlog dobio odborničku većinu.

– Ako ne budemo protiv, bićemo uzdržani. Verujem da i demokrate, kao naši koalicioni partneri, neće hteti da nas oko toga naljute. Znate, nije još momenat za to, još su duboki koreni istorije koju smo učili, a neće je, sigurno, promeniti ni predloženi nazivi ulica. Zato bi bilo bolje da se SPO založi da napravimo neku novu ulicu i da se onda dogovorimo o njenom nazivu. Ovako, i ljudi koji tamo stanuju treba da menjaju lične karte i druga dokumenta. Nema potrebe za takvim maltretiranjem građana... – kaže za „Politiku“ Sreten Jovanović (SPS), inače potpredsednik Gradske skupštine u Kraljevu.




http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Brisu-partizane-zbog-cetnika.lt.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment