Tuesday, June 21, 2011

Kosti sa Ade u sefu / Vecernje Novosti June 20, 2011

*****

Vecernje Novosti
J. Su. - V. C. S.
20. jun 2011. 20:58
June 20, 2011

Republičko tužilaštvo u ponedeljak zvanično preuzelo slučaj grobnice otkrivene pre tri dana na Adi Ciganliji. Naknadno pronađena muštikla i starinsko ”unuče” za rakiju


REPUBLIČKO javno tužilaštvo preuzelo je u ponedeljak i zvanično slučaj masovne grobnice otkrivene petnaestak metara od ružičnjaka na Adi ciganliji, gde su u subotu pronađeni ostaci više ljudskih skeleta, od kojih se veruje da neki pripadaju generalu Dragoljubu Mihailoviću.

Ovo nam je, neposredno posle sastanka sa zamenikom republičkog javnog tužioca Slobodanom Radovanovićem, potvrdio Srđan Cvetković, sekretar državne Komisije za otkrivanje tajnih grobnica ubijenih posle 1944.

- Komisija će ustupiti Tužilaštvu i Višem sudu, koji sada preuzimaju celu priču, mape i dokaze do kojih smo došli, uključujući i ostatke skeleta nađenih prilikom probne ekshumacije. Biće određen tim forenzičara, koji će raditi ispitivanja i DNK analize, a tužilac je obećao da će nas obavestiti kad ekipa bude formirana da im sve predamo - kaže Cvetković.

U međuvremenu, sve nađene kosti (njih dvadesetak, lisice i ostaci flaše za koju se veruje da je korišćena prilikom paljenja tragova) nalaze se u privatnom sefu Blaža Đurovića, vlasnika firme ”Monting”, koja je volonterski vršila sondiranje terena i iskopavanja.

- Ostaci su bezbedni, i čim budu zahtevali iz Tužilaštva ili policije da im predamo, to ćemo učiniti. U međuvremenu, drugog dana obilaska terena pronašli smo jednu muštiklu i starinsko ”unuče” za rakiju, kao i još okova. Celu lokaciju i dalje obezbeđuje policija, a dokaze smo morali da sklonimo, jer su se pored lokaliteta okupili pripadnici SUBNOR-a, koji su tvrdili da žele da unište iskopine, i da Draža nije rehabilitovan, pa nema razloga ni da mu se zna grobno mesto - kaže Đurović za ”Novosti”.

U SUBNOR-u, međutim, demantuju da su njihovi predstavnici uopšte bili na Adi ciganliji:

- Ništa nismo sabotirali, ali javno poručujemo: ostavite Adu već jednom na miru! Ne menjajte joj namenu zarad jeftinih političkih poena - kaže predsednik SUBNOR-a prof. Miodrag Zečević.

A šta će se dalje raditi na Adi? Po rečima prof. dr Branimira Aleksandrića, iz Instituta za sudsku medicinu, koji je i sam član državne Komisije za otkrivanje tajnih grobnica, potrebno je pažljivo iskopati čitav teren, kako bi se videlo kako su kosti razmeštene.

- Treba voditi računa da se ne rasture i pomešaju, jer onda mora sa svake kosti da se uzima DNK uzorak, kako bi se videlo ko je ko - priča prof. dr Aleksandrić. - Sve to mora da radi tim stručnjaka, a ne bilo ko da kopa. Ukoliko se nađe ceo kostur, i ako nema zuba, za DNK uzima se najdeblja kost.


MOLEKULI DNK IZ PRAHA STRUČNA komisija može da utvrdi visinu, pol, starost i uzrok smrti na osnovu nađenih ostataka. A da bi došli do identiteta, potrebno je da se pronađene kosti operu, osuše, samelju i od dobijenog praha izoluju molekuli DNK. Kada se dobiju rezultati, oni se porede sa mogućim srodnicima.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:335074-Kosti-sa-Ade-u-sefu


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment