Thursday, June 16, 2011

Pronađeno više od 200 grobnica streljanih 1944. godine / Cvetković - "Svako zaslužuje da bude normalno sahranjen"

*****


June 16, 2011


Sekretar Republičke državne komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. godine Srđan Cvetković izjavio je danas da je za godinu i po dana utvrđeno preko 200 takvih grobnica u Srbiji.


Cvetković - "Svako zaslužuje da bude normalno sahranjen"

- Do sada je popisano 25.000 osoba, koje su streljane u masovnim grobnicama posle 12. aprila 1944 - rekao je Cvetković na konferenciji za novinare Valjevu.

Cvetković je precizirao da su do sada istraženi Smederevski, Timočki, Jablanički i Moravički okrug i da se broj streljanih u masovnim grobnicama kreće između 800 i 1.431, koliko je popisano u Moravičkom okrugu.

Cvetković je najavio istraživanja u Kolubarskom i Zlatiborskom okrugu, a danas je posećena moguća masovna grobnica u selu Veselinovac, kod Valjeva, u kojoj je, prema tvrdnjama preživelih svedoka, likvidirano desetak civila. Metoda ekshumacije i eventualnog DNK uzorkovanja za utvrđivanje identiteta žrtava primenjena je na jednoj lokaciji u okolini Boljevca, gde su stradala 44 civila.

- Svako (od žrtava) ima pravo na ime i prezime i grob - kazao je Cvetković i dodao da će se “bar obeležiti masovne grobnice, dok za DNK uzorke država nema novca”.

U valjevskom kraju najpoznatija masovna stratišta bila su u valjevskom naselju Peti puk, potom na Kamenitovcu, pored puta Valjevo-Užice, i u selu Maljević, kod Mionice, u Maljevačkim jarugama.

U Valjevu je danas formirana lokalna komisija, koja će istraživati masovne grobnive ubijenih posle 12. septembra 1944. o čemu će “za godinu - dve” biti objavljena publikacija, rečeno je novinarima.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment