Monday, June 27, 2011

Dražini potomci daće DNK / Novosti June 27, 2011

*****

Vecernje Novosti
V. C. S. - J. Su.
27. jun 2011. 20:58

Viši sud dao nalog za ekshumaciju na Adi Ciganliji, ali se ne zna kad će početi. Dr Stojković: Ako je neko hteo da upropasti nađene kosti, uspeo je


Gordana i Vojislav Mihailović

NIJE tačno da Vojislav i Gordana Mihailović ne žele da daju uzorak za DNK analizu, koji bi se uporedio sa ostacima nađenim na Adi ciganliji, za koje se sumnja da pripadaju generalu Dragoljubu Mihailoviću. Ovo je za „Novosti“ potvrdio publicista Milisav Samardžić, porodični prijatelj i najpoznatiji hroničar četničkog pokreta:

- Razgovarao sam i sa Vojislavom i sa Gordanom. Kažu da im niko do sada nije tako nešto ni ponudio i da je u ovoj fazi neozbiljno o tome razgovarati.

Oni čekaju da se formira tim forenzičara koji će izvršiti ozbiljnu ekshumaciju terena i sa posmrtnih ostataka izolovati DNK.

- Kad se sve to uradi i kada im dođe medicinska ekipa, naravno da će dati DNK - kaže Samardžić.

Viši sud u Beogradu je, na zahtev Tužilaštva, u petak prosledio naredbu istražnog sudije za ekshumaciju na Adi. Niko, međutim, ni u Tužilaštvu, ni u Komisiji za otkrivanje tajnih grobnica, baš kao ni u Komisiji za otkrivanje istine o smrti Mihailovića, nije mogao da nam potvrdi da li će iskopavanja početi ove nedelje.

Kraj ružičnjaka na Adi, gde su, 18. juna, nađeni ostaci zida i ljudskog skeleta, podignut je šator, a rov, sa pijukom i lopatom, prekriven je najlonom. Oko mesta su trake - „Stop policija“. Preko puta su parkirana policijska kola. Poslednjih dana nikakvih radova na ovoj lokaciji nije bilo.

Draža Mihailović ima pet direktnih potomaka: ćerku Gordanu (84), unuka Vojislava (60) i četvoro praunučadi. Zato, po rečima Samardžića, neće biti potrebe da se iskopavaju posmrtni ostaci Dražinih roditelja u Ivanjici radi DNK analize.

Sa ovim se slaže i Aleksandar Čotrić, član Komisije za istinu o smrti Mihailovića. Prema njegovim tvrdnjama, pristanak porodice da da uzorak, dobar je preokret.

Prema rečima dr Olivera Stojkovića iz Instituta za sudsku medicinu, to što se trenutno radi na Adi je neozbiljno.

- Zasad nismo dobili nikakve instrukcije za rad. Nadam se samo da to nisu kosti koje ćemo morati da analiziramo, jer na njima ima više materijala onih koji su kopali nego bilo čega drugog. To su dosta stare kosti i o njima treba voditi računa, a ne dirati ih golim rukama. Ako je neko hteo da ih upropasti, onda je to i uspeo.


NA LICU MESTA - NIKOGA

REPORTERI „Novosti“ pokušali su da stupe u kontakt i sa Vojislavom i sa Gordanom Mihailović. Kada smo pozvonili na interfon Mihailovećovog stana na Obilićevom vencu, u Beogradu, mlađi ženski glas nam je potvrdio da je na putu. Gordana nam je po jednom komšiji poslala samo poruku da neće da priča za medije.



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment