Sunday, June 26, 2011

Комисија у септембру поново о Михаиловићу / Politika Online June 25, 2011

*****

Politika Online
Б. Билбија
Oбјављено: 25.06.2011
June 25, 2011


ДНК узорци могу да се узму и од родитеља, деце или унука. Најбоље је да буде директна линија, или усходна или нисходна


Део људских остатака пронађених на Ади Циганлији
Фото Р. Крстинић

Државна комисија за тајне гробнице, која је пре тачно недељу дана открила место стрељања генерала Драже Михаиловића, наставиће рад у септембру, пошто други надлежни органи заврше свој део посла током лета, каже за „Политику” председник Државне комисије историчар Слободан Марковић.

– У понедељак 20. јуна, председници Комисије за проналажење земних остатака генерала Михаиловића, на чијем је челу заменик републичког јавног тужиоца Слободан Радовановић, и Државне комисије за тајне гробнице, коју ја водим, поднели су захтев Вишем јавном тужилаштву у Београду. Затражили смо од Тужилаштва да предузме мере у погледу ексхумације локације на Ади Циганлији, за коју је претходно, у свом прелиминарном извештају, Комисија утврдила да је стрељано седам до девет особа, 17. јула 1946. године – наглашава Марковић.

Комисија трага искључиво за генералом Михаиловићем. Међутим, на тој локацији је тог дана, осим њега, стрељано још шест до осам особа, међу којима и три Недићева министра, један или два Недићева официра и могуће Драги Јовановић, квислиншки управник града Београда, наводи председник Државне комисије. Како објашњава, сви они су намерно стрељани на том месту, заједно, и тако измешани и на самом суђењу и приликом стрељања, да би се показало да је све то исто.

– Ми трагамо искључиво за Михаиловићем, али приликом ексхумације можемо да наиђемо на све њих, ако су и даље ту. Постоје бројна сведочанства која указују да је постојала и секундарна локација, али исто тако имамо низ сведочанства која потврђују да је управо на том месту, поред северног зида затвора на Ади Циганлији, извршено стрељање и да је примарна гробница била управо на том месту– додаје наш саговорник.

Марковић наглашава да је од понедељка, 20. јуна, престао рад Државне комисије на овом питању и да од тада почиње рад Вишег тужилаштва, Института за судску медицину и осталих државних органа.

– Тек када они заврше рад, током лета, онда ће се поново састати Комисија, оквирно у септембру. На основу извештаја који добије од надлежних органа и свог прелиминарног извештаја, Комисија ће донети коначан налаз. Све наредне мере које треба да се предузму, као што су ексхумација и узимање ДНК узорака, за то Комисија више није надлежна. ДНК узорци могу да се узму и од родитеља, деце или унука. Најбоље је да буде директна линија, или усходна или нисходна. То је сада у директној надлежности Института за судску медицину. Ипак, давање узорака је добровољно. Комисија нема начин да било кога обавеже – подсећа Марковић.

Б. Билбија
________

Захвалност Драгану Влаховићу

Слободан Марковић каже да је недавнопреминули новинар „Политике” Драган Влаховић покренуо целу ову акцију.

– Комисија је изузетно захвална Влаховићу јер је „Политика” прва која је писала и указала да је Ада Циганлија примарна локација. Сада ћемо видети да ли су ту евентуално остали земни остаци или део земних остатака генерала Михаиловића – објашњава Слободан Марковић.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment